12 Mac 2009

RENDANG AYAM.

Saje Kakintan nak share resepi ni....rendang ayam...Kakintan belajar dari arwah MIL je...bukan belajar sangat pun selalu dulu bila dia masak je Kakintan gi skodeng apa bahan bahan yang dibubohnya...sebab rendang ayam arwah MIL ni memang sedap... menu ni juga menu kegemaran Kakintan dan family...tak kira masa rasa teragak je nak makan Kakintan masak...tak payah nak tunggu musim hari raya....
bahan bahan yang diperlukan....

1 ekor ayam (berat 1.5 kg)
cili api 10=15 biji (ikut kepedasan-kalau nak pedas tambah lagi)
3 batang serai
10 biji cili kering
10 biji bawang merah
1" halia
2" atau lebih lengkuas....lagi banyak lagi sedap
5 biji bawang putih
gula kabung
garam
sedikit kerisik
pati santan dari sebiji kelapa..
Sedikit minyak untuk menumis..
Daun kunyit dimayang halus
2/3 helai daun limau purut.


Caranya:-
ayam dipotong dan dibersihkan dan kemudianya ditoskan..
cili api, cili kering bawang putih, bawang merah, halia,diblender halus...asingkan...
kemudian blender pula lengkuas dan serai. Tumiskan bahan bahan yang diblender mula mula tadi....kemudian masukkan pula serai dan lengkuas...biarkan sampai naik bau nya....apabila bahan bahan yang ditumis tadi sudah garing dan naik baunya...masukkan pula ayam...kacau ..biarkan sebati dengan bahan bahan yang ditumis tadi....kemudian masukkan santan...apabila santan sudah mendidih masukkan pula kerisik...masak sehingga kuah nya menjadi pekat...kemudian campurkan daun kunyit yang telah dimayang halus dan 2/3 helai daun limau purut...campurkan dengan garam dan gula kabung yang telah dihancurkan...Biar lagi ia masak sehingga kuahnya tadi menjadi kering dan kehitam hitaman....Kakintan suka campurkan rendang ni dgn ubi kentang yang dah dibelah 4....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...