17 Mei 2009

SAYUR PUCUK UBI DAN KARI AYAM



Ahad semalam ...salah sorang anak buah Kakintan datang dari kampong ....setiap kali datang kerumah ada je kiriman dari kampong yang dibawa nya untuk Kak Intan..kali ni dia bawa pucuk ubi...eerrrrrmmmm apa lagi peluang la nampaknya...buat masak lemah cili padi campor dengan ikan bilis je la kali ni...memang duduk diKL ni KakIntan jarang nak beli pucuk pucuk ubi ni...bukan nya apa kalau beli kat pasar tu bukan nya tentu pucuk ubi tu muda..tapi semuanya dah jadi "daun" tua2 semuanya...sebelum dimasak Kakintan celor terlebih dahulu...bagi buang angin kata orang tua2..entah ia ke tidak tak tahu lah..apa yg emak Kakintan ajar Kakintan pun buat....jum...layan je la sayur pucuk ubi ni...he...he..

Ayam masak kari + ubi kentang...


Minggu sudah punya menu.....ayam masak kari campor dengan ubi kentang....Kakintan suka masak kari ayam ni sebab kuah nya bolih di buat cicah dengan roti canai..tak pun roti jala...seperkara lagi Kakintan sukakan kari yang tidak bersantan...cuma guna air asam jawa je...lagi pun dengan cara begini kuah kari akan menjadi lambat basi...

 

5 ulasan:

  1. saya ada tnm pokok ubi untuk mkn pucuk ubinya. bila dh tnm...setahun tak sekali mkn pucuk ubi. alahai!!!

    BalasPadam
  2. sedapnya gulai pucuk ubi tu kak...

    BalasPadam
  3. sedapnyerrrr pucuk ubi tu kak intan...kat sini sayur kaler2 ijau cam tuh adalah spesis yg sangat sukar dijumpai...

    pernah teringin nak buat kuew tiaw yg letak byk2 daun kuchai...jumpe daun kuchainya kat kedai cina...tp reganya sangatlah mahal..3 ikat seciput, 5 pound lebih...terus tak jadik nak beli...

    BalasPadam
  4. dah lama rasanya tak makan sayur lemak pucuk ubi...bila tgk akak punya sayur lemak pucuk ubi terliur kejap...heheheh

    BalasPadam
  5. kak,kari tak bersantan macam rasa kari mamak yer,ada cara masakan nyonya melaka,depa isi buah keras nak pekatkan n oily kan kari...sedap jugak kak.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...