20 Mei 2009

PINGGAN LAMA, ASAM PEDAS IKAN PARANG DAN KUIH LAPIS JAGUNG..



Kuih lapis jagung ..buat minum petang....

Asam pedas ikan parang..digandingkan dengan pinggan mangkok lama kepunyaan arwah MIL Kakintan...saje je nak tayang kat Mat Gebu...he..he..


Hari ni Kak intan teringin nak makan asam pedas ikan parang pulak...pagi tadi masa En.Hubby call dari pasar dia tanya Kakintan..apa menu untuk hari ni...Kakintan pun cakap kat dia..dah lama tak buat masak asam pedas ikan parang..jadi dia pun beli la 3 potong...beli banyak banyak tak de sapa yang makan...anak anak cuma ambil kuahnya nya je...yang lain tu mak /ayah yang tolong habiskan...sambil tu Kakintan pesan juga minta tolong belikan daun kesum dan bunga kantan...kalau dua benda ni tak de dalam masak asam macam tak lengkap la pulak...Kakintan suka dengan bau daun kesum tu...tak tau nak cakap macam mana sedapnya bau dia....satu lagi daun kari....kadang2 tu saje petik 2/3 helai...gentel gentel kat hidung cium bau dia...uuuwahhhhh sedap betul......he..he.. dah melencung la pulak...seperkara lagi...mangkuk dan pinggan bujur yang Kakintan gunakan tu adalah simpanan MIL punya...bukan apa nak share dengan orang orang yang suka barang barang antik ni...terutama nya Mat Gebu...yang dah buka blog baru tentang pinggan mangkok antik ni....he..he...Mat apa pendapat Mat...gambarnya gambar pemandangan lama...tak tahu dah berapa lama menjadi simpanan arwah MIL Kakintan...

6 ulasan:

  1. lawa lah pinggan akak!!!

    BalasPadam
  2. lapar plak kin...

    hehehehe...

    masak asam tu kin suka giler...

    BalasPadam
  3. menyelerakan...rindu masakan emak..

    BalasPadam
  4. makanan sedap, pggan lak cantik, mau makan bertmbah2 ni..

    BalasPadam
  5. kak..saya chop dulu ek mangkuk dgn pinggan bujur tuuu...dgn lauk2 dia sekali!!!!

    BalasPadam
  6. resepi mmg best.. paling tak tahan pinggan tow....

    isk..isk..isk..

    berdarah hidung bila tngk

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...