08 Disember 2009

KAKINTAN TAK MAKAN ..TAPI TOLONG MASAK JE..

Salam semuanya.....ini adalah menu semalam....KARI DAGING KAMBING...
sebenarnya Kakintan tak makan kalau daging kambing ni tak tahu kenapa, bila tahu je itu daging kambing terus tak ada selera nak makan, tapi kalau tolong masak tu no problem la..
Bahan bahan nya....

1 batang kulit kayu manis
6 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Rempah Kari daging
2 sudu chili powder
santan kelapa
1 kilo daging kambing
daun kari
6 biji bawang merah*
4 biji bawang putih*
1 setengah inci halia*
*kesemuanya dimayang halus.

Caranya :-
Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, dan bunga lawang dan juga daun kari sehingga naik baunya, kemudian masukkan bahan bahan yang telah dimayang halus tadi, biarkan sehingga garing, masukkan pula rempah kari dan chili powder yang telah dibancuh dengan air terlebih dahulu, tumiskan sehingga bahan bahan ini pecah minyak. Masukkan daging kambing tadi dan gaulkan sehingga sebati, dan mengeluarkan air dari daging tersebut...masakkan dalam 20 minit, kemudian masukkan santan dan dengan api yang perlahan biarkan ianya masak sehingga mendidih dan biarkan ianya mereneh sehingga daging tersebut empuk...selalunya kalau masak kari macam ni Kakintan akan titikkan serai dalam 2 batang dan juga letak beberapa helai daun pandan...bau karinya akan lagi bertambah sedap...itu ikut pada orang yang memasak la kan....ada yang tak suka bubuh....

8 ulasan:

  1. Sama hal dengan Watie & daging ayam....!!!!Nak rasa sikit kamben tu boley??

    BalasPadam
  2. Watie tak makan ayam rupanya...ooo boley tinggal banyak tu je lagi...he..he...

    BalasPadam
  3. kak intan...lain kali jemputlah saya kerumah nak makan kari daging kambing...sedapnya....

    BalasPadam
  4. Love nih mmg suka kambing, especially if it's properly cooked. Sometimes kat restoran, not cooked well kan, so Love won't touch it pun.

    But ur mutton looks terribly delicious! kekeke! Nakkkk...:)

    BalasPadam
  5. Salam Ham..he..he...daging kambing tu kakintan dapat dari jiran yang buat akikah..Ezzat dgn Cik Abg yang suka sangat dengan kambing ni diorang yg sibuk2 suruh buat kari pekat2..insyaallah nanti kalau dapat daging kambing lagi kakintan bagitau...bila tahun nya tak tahu lagi he...he...

    BalasPadam
  6. Hi LOVE....oooo ye ke terima kasih...tak tau la pulak tetntang rasanya bagaimana...he.he...tapi biasanya untuk tambah rasa pedas pada kari tu Kakintan akan camporkan chili powder..lagi pun warnanya akan tambah cantek lagi....

    BalasPadam
  7. hehe..saya pun tak suke mkn dgg kambing ni..terasa cam bau semacam jek..!

    BalasPadam
  8. salam mamalieyna....salam Maal Hijrah...ooo tak makan juga daging kambing tu ya....serupa

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...