02 Mei 2010

DAGING DENDENG.

Salam.... Kakintan buat daging masak dendeng ni minggu sudah... dah tak tahu apa menu hari tu.... jadi buat lah masak daging dendeng ni... senang aje bahan bahan pun tak banyak ... orang kata cepat dimasak sedap dimakan.
Kalau nak masak kari dah selalu sangat buat kari, nak masak lemak cili api nanti cepat basi pulak, kalau masak gini dah tentu tak basi dan cepat lakunya. He..he... lagi pun masak macam ni kering je bolih makan dengan nasi je...tak ada nasi roti pun bolih juga.

Bahan bahan:-
1/2 kilo daging.
Chili kering yang diblender
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sedikit garam/gula dan juga kicap pekat

Caranya:-
Daging dipotong nipis, dibersihkan dan direbus terlebih dahulu. Apabila siap direbus angkat ditoskan airnya kemudian ditumbuk pula. Goreng daging tadi. Ketepikan daging siap digoreng tadi. Tumiskan cili kering, bawang merah bawang putih dan sedikit halia yang telah diblender tadi, masokkan sedikit garam gula dan kicap pekat. Masak sehingga sambal ni betul betul garing dan naik baunya, masukkan sedikit air asam jawa. Rasa lagi masin manis nya mengikut kesesuai kita.. bila dah sebati semuanya masukkan daging yang telah siap digoreng tadi... gaulkan nya hingga sebati dan angkat. Ok lah siap dah menu Kakintan ni ya... salam dan selamat mencuba bye...bye..

1 ulasan:

  1. yg ini selalu buat!

    kejung tgn nak tumbuk daging separa rebus

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...