29 Januari 2011

TERIMA KIRIMAN DARI BRUNEI...

Salam semua,
Selamat pagi, apa khabar dihari cuti hujung hujung minggu ini. Diluar cuaca mendung sahaja nampak nya hari ini. Apa sarapan kita pagi ni ekkk?...Kak Intan pun masih belum bersarapan, rasanya hari ni bersarapan diluar nampaknya memandang hari ini Kak Intan dan Hubby je yang tinggal dirumah yang lain masing masing ada hal...
Kali ini Kak Intan nak berkongsi cerita tentang kiriman dari seorang kawan yang tinggal diBrunei Darussalam. Kawan ni Kak Intan kenal melalui alam cyber je. Tapi kami selalu chatting tentang diri dan juga aktiviti keluarga masing masing biasa nya. Kebetulan baru baru ni kawan Kak Intan ni membawa keluarga nya bercuti dan membuat Umrah diMekah dalam 2 minggu yang sudah. Secara tak lansong dia juga bertemu suami nya yang bekerja diJeddah.
Inilah buah tangan dari nya semasa pulang melakukan Umrah disana, alhamdulillah terima kasih banyak banyak ye dengan buah tangan yang dikirimkan ini. Alahai terharu la Kak , bila Kak Intan menerima kiriman ini, sekali lagi terima kasih banyak banyak buat Kakak dan keluarga. Semoga Kakak seisi keluarga dimurahkan lagi rezeki didunia dan akhirat..aminnnn

Ok lah sampai disini dulu catatan Kak Intan pagi minggu ini. Salam dan selamat bercuti bersama keluarga dan orang orang tersayang.

27 Januari 2011

MENU 2 DALAM 1..

Salam.
Jumpa lagi didalam entry menu yang seterus nya, kali ni menu yang Kak Intan masak semalam (Rabu). Bukanlah menu special sangat pun cuma yang biasa biasa sahaja. Masak kari ayam tanpa santan...kalau bolih tak nak selalu sangat guna santan sekarang ni...almaklumlah kan... dah masuk usia macam Kak Intan ni penyakit pun senang nak datang....jadi mana yang bolih dikurangkan kena lah kurangkan.
Selalunya kalau Kak Intan tak guna santan Kak Intan gantikan dengan cili sos dan juga oyster sos supaya pekat kuah nya, satu lagi bila dah letak dua bahan ni Kak Intan tak payah gunakan air asam lagi sebab sos chili yang digunakan tu dah masam masam manis.
Bila dah ada kari ayam yg pekat pekat gini teringin pulak nak makan lempeng kelapa, kebetulan stok kelapa parut pun banyak, apa lagi melempeng la Kak Intan pada sebelah petang nya. Lempeng ni Kak Intan gunakan mejerin pula masa memasaknya dalam kuali, sebelum dileperkan dalam kuali tu Kak Intan lenserkan majerin terlebih dahulu. Jadi tak payah letak garam dalam bancuhan tepong tadi sebab majerin tu tadi dah terasa masin.
Jadi inilah dia juadah minum petang Kak Intan semalam lempeng kelapa yang dicicah dengan kuah kari ayam pekat tanpa santan. Sesiapa yang nak mencuba bolih la membuat nya. Ok sampai disini dulu ya. Salam dan jumpa lagi, insyaallah.

PANDAN LAYER CAKE...

Salam.
Selamat malam semua. Apa khabar? Dah makan malam ke? Apalah menu hari ini ini ye? Kak Intan hari ini rasa macam sibuk sikit, tapi tak tau apa yang disibukkan tu...buat kerja itu sikit, ini sikit, tau tau hari dah nak malam. Hari ni menu pun yang ringkas ringkas sahaja Kak Intan masak. Tapi menu yang dibawah ni bukan Kak Intan yang masak. Menu ni rezeki dari pemberian orang buat minum petang....alhamdulillah rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. Memang sedap pandan layer cake ni...tapi Kak Intan belum pernah lagi membuat nya. Kalau tengok kan caranya nampak macam senang je nak membuat nya, insyaallah satu hari nanti Kak Intan akan cuba membuat nya.
Ok lah Kak Intan mengundurkan diri terlebih dahulu...sampai jumpa lagi dilain entry...salam buat semua yang datang berkunjung keblog JARIINTANKU ini...terima kasih banyak banyak sebab sudi singgah...

25 Januari 2011

PUDING KELAPA NONA.

Salam,
Jumpa lagi dalam entry menu yang Kak Intan masak beberapa hari yang lepas sebagai dessert. Kali ini Kak Intan masak puding kelapa segera, dari jenama NONA. Memang senang sangat nak buat puding ni. Kata kawan Kak Intan , pejam mata pun bolih buat he...he..jangan pejam2 mata, kelain nanti jadinya..
Dah biasa beli puding segera ni. Nak buat nya sekejap sahaja...setiap kotak tu hanya perlukan 2 cawan air yang dipanaskan dalam periuk kecil... bila air nya panas sikit masukkan serbuk nya kedalam periuk tersebut, kacau sampai serbuk tu larut dan mendidih, angkat kemudian sejukkan, dah siap untuk dihidangkan sekejap saja kan.

Rasanya pun bolih tahan, sesiapa nak mencuba pun bolih,kat sini Kak Intan ada sertakan contoh kotak PUDING KELAPA NONA ni. Uikkkk...macam buat iklan la Kak Intan ni, tak de lahhh...saje je nak share share mana yang bolih kita kongsikan ya...ok sampai disini dulu catatan Kak Intan buat kali ini..salammm dan jumpa lagi dientry seterusnya.

JUMPA ECHA DAN ZAH DAUD DIFULLHOUSE -PART 3

Salam.
Selamat pagi dan jumpa lagi dientry Kak Intan kali ini. Sambil sambil tu rasanya ada yang tengah bersarapan pagi....apa lah agaknya sarapan anda semua pepagi nihhhh?..... Kak Intan dah jamu perut dengan semangkok kecil nasi goreng..alhamdulillah. Kali ini nak bercerita tentang perjumpaan Kak Intan dengan Echa dan Zah diRestoren Full House lagi. Sebenarnya dah lama diorang ni buat perancangan tapi seringkali tak menjadi..maklumlah masing masing ada sahaja urusan nya. Jadi tangguh punya tangguh Sabtu lepas baru lah kami dapat berkumpul. Echa ni ada sebab nak jumpa Kak Intan, masa mula2 Kak Intan buat gathering diFullhouse dulu sepatutnya dia hadir tapi atas sebab sebab tertentu dia terpaksa cancel last minit. Duit dah bayar semua,cuma doorgift Kak Intan belum serahkan lagi...
Inilah dia Echa (yg sebelah kiri ni), sorang lagi ni kawan baik Echa dan juga jiran Echa...Zah Daud nama nya.Diorang datang berdua dari Putra Height kerumah Kak Intan dan terus ke Fullhouse. Kata Echa dia sendiri tak tau dimana kedudukkan Fullhouse jadi minta tolong Kak Intan tunjukkan...

Antara lain yang datang lagi hari tu ialah Lidya (baju hitam-duduk tengah2 ni) dan juga Sharifah Zaidah (yg berdiri bertongkat dagu tu)
Ini lah antara desert yang Echa order untuk kami makan...choklat brownies dan vanilla ice cream, serta ice lemon tea yg Kak Intan order sendiri...adus...sedap memang sedap Echa..tapi tak tau lah berapa kilo Kak Intan naik badan petang tu he..he.....thanks Echa..
Menu utama petang tu mee kari...weiii ...memang sedap..tapi tengok lah mangkuk nya tu (kata kawan Kak Intan bolih buat basuh muka besarnya)...nak mengabiskan semangkuk tu pun bolih tahan....dari mula duduk , belum tentu bolih habis, sampailah masa beredar nak pulang..
Tak cukup dessert kat Full house, Lidya juga bawa cheese tart untuk kami petang tu. Lidya ni seorang yg rajin memasak, sambil sambil tu dia juga buat bisnes kuih muih ni..tiap kali kami bertemu ada saja buah tangan dari dia. Semoga Lidya murah rezeki dan bertambah maju dalam bisnes ya....

Karipap ni juga buah tangan dari Lidya,petang tu banyak bawa stok karipap ni sebab ada antara kami yg order untuk dibuat stok dirumah masing masing. Selain dari karipap Lidya juga buat mee kuning, sesiapa nak order mee kuning tanpa bahan pengawit bolih la order dari dia..
Paling Kak Intan suka ialah fruit tart ni...ishhh ...rasanya semua sedap sedap la Lidya. tak ada yang tak sedap...he..he..dah makan kat situ dapat pula masing masing bawa balik buah tangan sorang sikit.
Apa pun terima kasih banyak banyak pada kawan kawan semua pada hari itu. Selain berkenal kenalan dapat juga rezeki dibawa pulang. Pada Echa terima kasih juga kerana sponsor kami makan pada petang tu...dah la makan percuma siap jemput dan hantar Kak Intan balik lagi. Alhamdulillah..Kak Intan sekali lagi mendoakan Echa sekeluarga dimurahkan rezeki dan berjaya dalam bisnes yang dijalankan.Pada kawan kawan yang lain begitu juga, semoga tali persahabatan kita berpanjangan sampai bila bila hendaknya ..aminnn. Salam dan jumpa lagi dilain entry.

23 Januari 2011

ASAM REBUS IKAN PATIN & TEMPOYAK

Salam.
Selamat pagi semua geng geng blogger. Apa khabar? Mungkin dah ada yang tengah mencari cari apa menu yang akan dimasak untuk makan seisi keluarga hari ini kan. Yang dalam gambar ni adalah antara menu Kak Intan minggu lepas iaitu ikan patin yg dimasak asam rebus bersama sama dengan tempoyak dan juga timun.
Mesti ramai yang suka makan ikan patin ni kan? Kalau dapat ikan patin yang betul betul dari sungai dan fresh lagi, rasanya lagi sedap dibuat masak yang begini kan. Ada pula nasi panas panas dan juga sedikit sayur..ooo alangkah sedapnya. Ok...sampai disini dulu catatan Kak Intan pagi ini salam.... dan jumpa lagi di entry yg akan datang.

21 Januari 2011

HUJUNG MINGGU YG MENCERIAKAN....

Salam .
Jumpa lagi disini ya. Ermmmm...bukan menu masak masak lagi , tapi kisah Kak Intan mengisi masa lapang dengan mengemas rumah dihujung minggu pula. Sesekali tu ada juga rasa bosan bila tengok rumah menggunakan barang barang yang sama kan. Maklumlah sebagai surirumah tangga masa memang banyak dirumah melayan keluarga dan juga kerja kerja sampingan yang Kak Intan lakukan.
Jadinya...untuk menampak kan sedikit kelainan hari tu Kak Intan meluangkan sedikit masa menukar semua yang berbunga bunga kepada warna off white yang polos dan bersulam pula. Seronok sebenarnya kalau berkemas rumah ni. Tambah tambah pula kalau ada yang memberikan bantuan dan sokongan.
Masa Kak Intan ke Singapura tempoh hari sempat juga lah Kak Intan pergi cuci cuci mata dikompleks Joo Chiat, melihat lihat sarong sarong kusyen dan juga alas alas meja dari lace. Memang chantek cantek lace yang dijual disitu, ikutkan hati memang nak memborong selagi ada. Tapi tak lah banyak yang Kak Intan beli sekadar untuk keperluan sahaja.Kebanyakkan nya sarung kusyen yang putih putih ni jadi kegilaan Kak Intan, begitu juga dengan alas alas mejanya.
Dapatlah juga merialisasikan set warna putih untuk bilek tidor Kak Intan, tapi tak lah 100%, kena banyak lagi buat pengubahsuaian dari segi warna yang kebanyakkan nya hitam dan choklat.
Rasanya kena ambil sedikit masa lagi untuk mengecatnya semula...pun begitu Kak Intan rasa puas hati juga. Oh ya selain beli diSingapura tempohari ada juga antara lace lace ni yang Kak Intan beli dari Acik Ala dan sorang lagi geng diFacebook yang tinggal diSingapura, terima kasih banyak banyak atas bantuan PMT ya.
PMT ni seorang kawan yang juga gemarkan kain kain lace...bila tengok sahaja rumah kediaman nya diSingapura tu yang dipenohi lace lace memang gila dibuatnya...tapi tak apa ya PMT , sebab PMT juga banyak membantu Kak Intan dalam menghias kediaman supaya nampak lebih cantek he..he.. terima kasih banyak banyak sekali lagi.

Ok lah setakat ini dulu cerita Kak Intan pagi ni ...salam dan jumpa lagi dientry seterusnya...

NASI GORENG PATAYA...

Salam.
Selamat pagi hari Sabtu buat semua kawan kawan geng blogger. Hari nampak mam mendung lagi cuaca. Dah bersarapan ke? Menu Kak Intan kali ini ialah nasi goreng Pataya. Menu yang Kak Intan buat untuk sarapan pagi dan juga makan tengahari. Maklumlah masa buat nasi Pataya ni kebetulan cuti sambutan Hari Deepavali... jadi anak anak semua bangun lambat, jadi tak payah la Kak Intan buat sarapan pagi. Memandangkan lebihan nasi banyak lagi jadi Kak Intan masak nasi goring Pataya ni dengan kuah sup sayur ..sudah cukup kan.
Ada juga lauk tambahan lain yang Kak Intan sertakan dalam nasi Pataya ni, iaitu kepak ayam goreng,keropok ikan goreng serta ulam timun dan juga buah tomato, selain dari telor daday yang membalut nasi Pataya tersebut.
Ok lah jemput semua cuci mata dipagi hari ni. Sesiapa nak masak nasi seperti ini bolih jugakan. Rasanya dah ramai yang pandai memasaknya jadi tak payah lah Kak Intan menyertakan resepinya disini. Sampai disini dulu catatan Kak Intan pagi ini ..salam dan jumpa lagi dilain entry...

20 Januari 2011

MASALODEH @ VADEI..

Salam,
Semalam dalam hujan lebat petang, perut terasa lapar sangat tak tahu nak makan apa, tiba tiba teringat bancuhan kacang dhal yang masih banyak lagi tersimpan dalam peti ais.
Bancuhan ni masik elok lagi , Kak Intan buat beberapa hari yang lepas. Resepinya Kak Intan dapat dari kawan kawan diFacebook. Terima kasih kepada kawan kawan semua yang memberikan tunjuk ajar. He.he..ada yang kata senang je...memang pun senang tapi nak bagi tambah sedap tu yang Kak Intan nak tau sebenarnya.
Kalau nak cuba resepi yang Kak Intan gunakan bolih juga, jum tengok apa yang Kak Intan letak:-

Bahan bahan nya:-
Kacang dhal direndam, kemudian Kak Intan blender, dan tapis toskan airnya
Bawang besar dipotong dadu
Cili hijau/cili merah dipotong nipis
Cili padi- sebab Kak Intan nak tambah pedas
Daun kari dipotong halus
cili powder
sedikit garam
sedikit tepong beras
sedikit rempah jintan manis, jintan kasar,ketumbar (mmg sentiasa ada dalam simpanan Kak Intan siap goreng dan diblender halus.

Caranya :-
Gaul semua bahan bahan tadi masukkan semuanya kedalam kacang Dhal yg dah diblender tadi, bila semuanya sudah sebati, bentukkan bulat2 dan leperkan sedikit. Goreng dalam minyak panas sehingga warnanya keemasan.Angkat dan bolih lah dibuat minum petang ....selamat mencuba. Salam

KUEW TEOW SUP THAILAND...

Salam,
Ini menu yang entah bila Kak Intan masak , dah lupa dah, rasanya dalam seminggu yang lepas. Menu yang sesuai kalau dimakan untuk orang orang yang kurang berselera nak makan nasi atau pun baru baik dari demam juga sesuai. Rsepi nya Kak Intan dapat dari jiran belakang rumah.Kak Intan memang suka sangat dengan menu ni. Nak cuba buat tak? Kejap ya Kak Intan letak resepinya...mana tahu bolih juga cuba masak hujung minggu nanti kan...
Bahan bahan nya:-

Untuk sup nya-
Udang basah
Ayam yang dipotong kecil atau pun tulang rangka ayam pun sedap
Serai dimayang-diblender
bawang besar-diblender
Bawang putih diblender
Cili api- jangan banyak sangat ya..-diblender
Halia- dititik
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga Cengkih
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit susu cair
Sedikit fish ball dibelah 2
Sedikit fish cake dipotong potong
Sayur bunga kobis, baby corn, carrot yg dipotong nipis
daun sup dimayang halus
Garam
Sedikit gula
Caranya :-
Tumis rempah2 kulit kayu manis,cengkih, bunga lawang dan juga buat pelaga. Bila naik baunya masukkan pula bahan bahan yang diblender tadi kedalam periuk tadi tumiskan sehingga betul2 garing dan masak masukkan ayam atau tulang2 ayam, masukkan juga air sebanyak mana ianya diperlukan . Bila mendidih masuk kan fish ball dan juga fish cake , susu cair , garam dan juga sedikit gula kedalam nya letakkan juga halia yang telah dititik bersama sama dengan serai masakkan sehingga mendidih lagi ..akhir sekali masukkan udang basah tadi.Akhir sekali masukkan sayur sayuran tadi. Rasa masam masin manis nya sebelum diangkat. Bolih juga dihidangkan bersama dengan meehoon atau juga mee kuning ..taburkan diatasnya dengan bawang goreng cili potong dan juga daun sup yang telah dimayang...salam dan selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...