10 Februari 2009

MEE HOON THAILAND.


Resepi yang kakintan nak kongsi kali ni ialah Meehoon Thailand.....sebenarnya resepi ni Kakintan dapat dari salah seorang jiran Kakintan yang berniaga di kantin Zoo Negara, Kuala Lumpur....KakMilah namanya......katanya kat kantin tempat dia berniaga resepi meehoon ni adalah antara yang paling banyak mendapat perhatian.....
Kat sini bahan bahan yang perlu disediakan, tapi bahan2 ni mengikut ubahsuai Kakintan
sebab Kakintan masak hanya untuk 4-5 orang makan.....
Bahan-bahan nya:-
1 peket meehoon (biasanya Kakintan guna meehoon cap Bintang)....direndam sekejap
Ayam yang dipotong kecil2 dan sedikit tulang nya...
Bawang puteh
bawang merah
halia
cili api dalam 10 biji
kulit kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga
serai 3 batang
daun limau purut 3/4 helai
sup bunjut
kiub pati ayam
sayur putik jagung, carrot, daun sup, bunga kobis.
garam
minyak untuk menumis....
susu cair atau pun santan..


Cara2nya:
Bawang putih, bawang merah, halia, cili api diblender halus..... Panaskan minyak sebanyak 4 sudu besar...tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, dan juga cengkih, bila sudah naik baunya masuk
kan bahan 2 yang telah diblender tadi, biarkan sehingga garing dan pecah minyak.....bila sudah garing dan naik baunya...masukkan ayam, serai yg telah dititik,sup bunjut dan juga kiub pati ayam.....biarkan sehingga mendidih dan masak.....bila sudah mendidih masukkan daun limau purut.... putik jagung, carrot yang dipotong halus, bunga kobis, dan juga sedikit santan atau pun susu cair. Akhir sekali letakkan sedikit garam dan juga daun sup...sedia untuk dimakan bersama meehoon yang telah siap dicelur terlebih dahulu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...