28 November 2009

JUADAH DIPAGI AIDIL ADHA,,,,,

SALAM AIDIL ADHA BUAT SEMUA PENGUNJUNG BLOG KAKINTAN, dah masuk hari yang ke3 hari ni kita menyambut Aidiladha..nak tengok apa menu Kakintan dipagi Aidiladha tempoh hari...ha inilah dianya......

DAGING MASAK HITAM....
Bahan2...daging masak hitam .

Setengah kilo daging
7 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*

Setengah inci halia*
2 inci kulit kayu manis*
5 biji bunga cengkih*
2 biji buat keras *
3 biji buah pelaga*
2 kuntum bunga lawang*
sedikit minyak untuk menumis
2 sudu madu
sedikit lada hitam
3 sudu besar kerisik
kicap masin
2 sudu campuran ketumbar, jintan kasar dan jintan manis- bahan2 ni digoreng tanpa minyak dan diblender hingga halus.
sedikit gula
garam
dan juga kiub pati ayam maggi (Kakintan guna setengah ketul je)
2 batang serai diketuk sehingga hancur.
lada sulah( putih)

Cara caranya...Blender bahan bahan yang bertanda* hingga halus, kemudian gaulkan bersama sama dengan daging yang telah di bersih kan dan dihiris (jangan terlampau nipis), tambahkan lagi dengan kicap dalam 3 sudu besar, madu lebah, lada sulah, lada hitam yang ditumbuk halus, ketumbar yang telah diblender bersama jintan kasar tadi juga jintan manis, sedikit gula dan juga sos cili sebanyak 2 sudu besar. Perapkan dalam setengah jam. Kemudian tumiskan dalam 2 sudu besar minyak yang panas. Tuangkan daging yang telah diperapkan tadi, tutup kuali selama lebih kurang setengah jam rapat rapat bila air dari daging tadi keluar barulah buka penutup kuali tersebut masukkan kerisik , garam dan serai yang ditumbuk tadi...rasa masam, masin dan manis nya. Apabila daging sudah empuk baru lah diangkat, dan daging tersebut agak pekat kuahnya pabila masak...sedap dimakan bersama sama ketupat atau pun nasi impit.

RENDANG AYAM....


KETUPAT SEGERA.....

O.k Kakintan tayang gambar je dulu lah ya......resepinya nanti Kakintan letak kemudian la ya....nak cepat sebab ada hal pepagi ni...he....he...ok...layan la dulu gambar2 menu Kakintan ni ya.....salammmmm....

6 ulasan:

  1. salam kak intannnnnn,,,selamat hari raya,ermmm bestnyer juadah di pagi raya,,umi nyer juadah,simple je,,juadah nyer nasi minyak,,yg bonda buat je.tahun ni bonda tak buat nasi dagang,tukar menu lak biasanyer tiap2 tahun nasi dagang selalu di pagi raya.

    BalasPadam
  2. salam aidiladha kakintan.

    eh, hidangan kita yang atas sekali tu samalah, hehe.

    BalasPadam
  3. rendang hitam.. lama saya tak masak rendanh hitam bb kerisik da abis. kene tunggu stok dr msia =)

    BalasPadam
  4. salam Ummiliya..salam Aidiladha untuk Ummi sekeluarga....oh ye ke...nasi minyak pun sedap. nasi dagang juga sedap kan..tak kisah la tu he..he...

    BalasPadam
  5. salam Kakchik, salam Aidiladha juga buat Kakchik

    BalasPadam
  6. salam Izan..Salam Aidiladha..oh ya ke..alahai kalau dekat bolih juga hantar barang semangkok kan...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...