26 Disember 2009

MEE REBUS....



Sebenarnya ini bukannya menu baru..dah lupa bila Kakintan buat he...he...cuma baru hari ni Kakintan nak letak kat sini. Rasanya adalah dua tiga minggu yang sudah Kakintan masak...tapi tak apa lah jum tengo apa bahan bahan yang Kakintan gunakan:-

Mee kuning- dicelur sekejap
Telur yang direbus
Tahu yang digoreng dan dipotong potong..
Cili hijau /cili api dipotong potong
Daun sup.-dimayang
Bawang goreng untuk ditabur.

Untuk kuahnya:-
2 ketul ubi keledek sederhana besarnya direbus dan dilecek halus
100 gram udang kering diblender
sedikit cili kering- dikisar
2 sudu rempah kari
6 ulas bawang merah- dikisar
2 ulas bawang putih- dikisar
200 daging direbus dan dipotong
sedikit garam dan lada sulah
sedikit gula...sedap juga kalau gunakan gula melaka
Air

Caranya:-
Panaskan minyak, kita tumiskan bahan bahan yang dikisar tadi, masukkan rempah kari , biarkan ianya masak sehingga naik baunya kemudian masukan air daging kita merebusnya tadi. Bila mendidih kita masukkan ubi keledek yang siap dilecek, garam gula lada sulah/lada putih dan daging yang telah dipotong potong tadi. Masakkan sehingga mendidih dan agak pekat, bila betul betul masak angkat. Untuk menyediakan nya...mee yg siap dicelur tadi kita letakkan dalam bekas dan taburkan dengan bawang goring , daun sup yang dimayang, cili hijau/cili api yang dipotong, tahu goring, dan curahkan dengan kuahnya...ermmmmm ok siap untuk dimakan....

2 ulasan:

  1. mi...semua jenis masakan mi saya suka hehe...kecuali mi grg..

    BalasPadam
  2. lama tak mkan mi rebus..kat umah sue ader mi kari nun...meh tuka mangkuk kak intan..hehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...