

Bahan bahan:-
1/2 kilo daging.
Chili kering yang diblender
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sedikit garam/gula dan juga kicap pekat
Caranya:-
Daging dipotong nipis, dibersihkan dan direbus terlebih dahulu. Apabila siap direbus angkat ditoskan airnya kemudian ditumbuk pula. Goreng daging tadi. Ketepikan daging siap digoreng tadi. Tumiskan cili kering, bawang merah bawang putih dan sedikit halia yang telah diblender tadi, masokkan sedikit garam gula dan kicap pekat. Masak sehingga sambal ni betul betul garing dan naik baunya, masukkan sedikit air asam jawa. Rasa lagi masin manis nya mengikut kesesuai kita.. bila dah sebati semuanya masukkan daging yang telah siap digoreng tadi... gaulkan nya hingga sebati dan angkat. Ok lah siap dah menu Kakintan ni ya... salam dan selamat mencuba bye...bye..

yg ini selalu buat!
BalasPadamkejung tgn nak tumbuk daging separa rebus