Salam, menu Kakintan kali ini ialah sambal sotong kering, yang dimakan bersama dengan nasi lemak, kalau dimakan dengan nasi putih pun sedap jugakan he...he.....
Rasanya kalau nak buat pun tak lah leceh sangat ...cuma kena rendam dahulu dan kemudian direbus sekejap supaya ianya tak lah terasa liat sangat bila dikunyah. Kalau nak ikut cara Kakintan memasak macam biasa je...
Bahan bahan nya:-
Sotong kering dipotong2 direndam dan direbus
Cili kering ikut pedas
Bawang merah
Bawang putih - jangan terlalu banyak Kakintan letak dalam sebiji je
Garam
Gula
Air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis..
Cara2nya:-
Blender cili kering yg telah direbus terlebih dahulu bersama sama bawang merah, bawang putih...Panas kan minyak..tumiskan sehingga betul garing atau naik minyak, masukkan sotong dan air asam jawa, masak kan kagi hingga sebati..masukkan garam dan gula ikut citarasa. Angkat dan bolih la dihidangkan...
Salam dan bye..bye..
Hi Kak, hru doing...sedapnye sambal sotong kering tuh! yummmmmmm! :D~~~~
BalasPadamAkak, pls accept a Thank You Card from love2cook ya! :D
salam kak intan,
BalasPadamyum yum...sambal sotong. nanti gi pasar nak beli sotong kembang la. hihii
Hi Love...ok nanti kakintan datang ambil ya....
BalasPadamSalam Nur..he..he...beli jangan tak beli tau..masak sedap2...
BalasPadam