13 Julai 2010

MEE LADA HITAM

Salam dan selamat pagi Rabu..... alhamdulillah bersua lagi di pagi yang cerah ini. Ni kisah masakkan 2 hari yang lepas. Tekak masih meragam nak makan yang bukan bukan bila dah dekat dengan bulan Ramadhan ni... hari tu terpandang kan rakan rakan kat Facebook masak mee... Hatta dengan mee goreng ala single dan kawan lama masa sekolah dulu Joi pula dok tayang mee udang dari Kuala Sepetang Taiping... maunya tak meleleh air lior kita dibuat nya.
Petang tu Kakintan pun masak la mee lada hitam... main belasah je resepi Kakintan ni...

Bahan bahan nya:
Mee kuning sepeket
4 ulas bawang puteh
Isi ayam yang dipotong kecil2
Sayur kobis yang dipotong kecil2
2 camca besar sos tiram
1 camca teh serbok lada hitam
daun sup/daun bawang
sedikit cili sos
garam secukup rasa.

Caranya...

Bawang putih ditumbuk sedikit sahaja...Tumiskan kan dalam sedikit minyak panas...bila naik baunya masukkan ayam yg telah dibersihkan. Masukkan sedikit air untuk dibuat kuah. Biarkan sehingga mendidih dan ayam betul betul masak. Masukkan pula sos tiram, serbok lada hitam dan juga cili sos. Akhirnya masukkan garam secukup rasa dan masukkan mee kuning tadi. Biarkan mendidih dalam 2 minit lagi. Angkat dan bolihlah masukkan dalam bekas yang sesuai taburkan bawang goreng beserta dan daun sup dan juga daun bawang. Ok...boleh lah dimakan..selamat mencuba...salam dan bye..bye...

4 ulasan:

  1. Hi KakIntan, hru doinggg??? Woahhh Mee looks super yummy lor kak! Laparnyeeee! :D

    BalasPadam
  2. salam kak intan
    mee lada itam lah ant fav saya..sbb dolu masa saya kat sek men..kantin sek tuh jual mee lada itam bertelur yg sangatttttttttttt sedap...sampai skrg saya teringat....cedap lah kak ..dah pinish ka????hahaha

    BalasPadam
  3. Hi LOVE...apa khabar?...terimakasih selalu singgah sini

    BalasPadam
  4. Salam Chempaka....dah finish lama dah mee tu..oo ye ke..mmg sedap kan gantikan dgn cili biasa2 tu..lain dari yg lain

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...