29 November 2012

KUIH BAKAR (BAHULU KEMBOJA)


Assalamualaikum,
Masa jalan jalan di EXPO MAHA 2012 ternampak orang menjual kui bakar ni. Disitu juga disediakan kuih bakar yang dah siap siap dipotong...aduhai sedap juga rasa nya..teringat zaman zaman arwah ibu mertua Kak Intan membuat kuih ni tiap kali nak menyambut Aidilfitri. Macam macam yang dia sediakan untuk mendapatkan kuih bakar yang sedap..tapi Kak Intan tak sempat nak belajar sepenuh nya apa bahan bahan yang sepatut nya untuk ditambah bagi lebih menyedapkan rasanya. Apa pun memang salute pada arwah mak mertua..mas dia buat kuin ni rasa nya dari pagi sampai petang duduk dipondok menyediakan nya dengan cara tradisional tak macam sekarang.     


Sebab tu lah bila ternampak aje kuih bakar (Bahulu kemboja) ni kak Intan tak lepaskan peluang terus aje membelinya. Sedap sangat bila dapat kuih ni...makan nya dengan air kopi panas...fuhhhhh tak sedar habis 2-3 keping..tapi terlalu manis, kena control sikit bila makan nya...almaklumlah kan...kalau manis2 sangat ni dikhuatiri pula dapat penyakit kencing manis...ok...sampai disini ...wassalam  dan jumpa lagi dientry seterusnya...

3 ulasan:

  1. salam kak intan... kuih bakar ni dibakar cara tradisional lagi sedap kak kan... sy suka juga kuih ni, tp tak boleh mkn selalu .. manis sangat

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...