23 Januari 2009

BUBOR JAGUNG.......





Dah masok 2 minggu cuaca agak panas terik.....nak makan pun kurang selera.Kebetulan Isnin lepas hubby keMYDIN Subang Jaya....ada expo kat situ. Hubby memang peminat bubor jagung.. jadi bila dia nampak ada jualan jagung madu kat situ dibelinya 2 bungkus...setiap bungkus ada 5 tongkol....makaiiiiiiiiii banyak nya......kakintan ambil sebungkus terus buat bubor...dah masak nanti kita masukkan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk nanti fulamakkkkkkkkkkkkk....sedap je menghirup, masuk keanak tekak sejuk je.....nak cuba buat jom kakintan bagi resepinya:
-
BUBOR JAGONG 5 tongkol jagung -dihiris nipis dan direbus sekejap 1 cawan gula pasir 2cawan pati santan sedikit gula kabong 3 helai daun pandan secubit garam 3 sudu sagu biji - rendam dengan air terlebih dahulu. Caranya:- 1. Rebus jagung dengan air dan campurkan sedikit garam lebih kurang 20 minit. 2. Bila dah menggelegak masukkan santan , gula pasir. gula kabung dan juga daun pandan . 3. Masakan sampai menggelegak kemudian barulah dibubuh sagu biji yang telah direndam tadi...kacau sampai sagu masak dan biarkan dalam 5 minit baru lah ditutup api.. 4. Kalau nak sedap lagi sebelum makan masukan dalam peti ais , sejukkan. 2.

1 ulasan:

  1. k intan, mane gambor bubur jagungnyer?? nak jugakk... slurrpppppp....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...