

Bahan bahan nya:-
1 ekor ayam
1 batang kulit kayu manis
Bunga cengkih
bunga lawang
sedikit halia
beberapa biji bawang kecil
jintan kasar
jintan halus
3 ulas bawang putih
sedikit lada hitam- bahan bahan rempah ini dibasuh dan ditoskan kemudian
diblender kesemuanya sekali sehingga halus. Camporkan dengan ayam yang telah dipotong dan dibersihkan dahulu. Masokkan juga kicap dan juga sedikit gula halus. Perapkan ayam ini dalam 1 jam
Untuk bahan menumis:-
Bawang merah dimayang
Bawang putih dimayang
kulit kayu manis,
Cengkih
Halia dimayang.
Caranya:-
Panaskan sedikit minyak dalam kuali..Tumiskan bahan bahan penumis tadi...biarkan sehingga naik baunya dan garing...masukkan ayam yang telah siap digaul dengan bahan yg telah diblender tadi beserta dengan kicap. Masukkan sedikit air separas ayam yang dimasak tersebut. Tutupkan kuali/periuk rapat rapat dan masak sehingga empuk. Kacau dan balik balik kan. Masukkan sedikit air asam jawa dan juga gula serta garam secukup rasa. Angkat bila kuah nya agak pekat.

Salam kak Intan...sihat ke?? lama tak datang sini...lama rumah Watie bersawang pun....betul tu Kak..anak2 mesti tak tolak kalau buat ayam masak kicap..agaknya basic recipe to chicken and other cooking kot!!!
BalasPadam