Salam dipagi hari Isnin ini..... apa khabar agaknya?...Harap harap anda semua sehat sehat ya.... dah 2 - 3 hari juga Kakintan tak meninggalkan apa apa entry kat sini... he..he...entah apa yang disibukkan pun tak tahu lah... baru pagi ni je Kakintan sempat meletakkan entry baru. Kali ni tentang sejenis menu masakkan orang orang Banjar.. nak tahu kenapa Kakintan letakkan menu ni...salah satu sebab nya tentulah sebab Kakintan ni dari keturunan tersebut, yang mana kedua orang tua Kakintan berasal dari Banjar Batu Pahat. Keduanya nak mengingatkan kembali kepada generasi generasi terkini yang kadang tak pernah tau atau pun tak pernah nak ambil tahu pun tentang jenis jenis masakkan mereka yang satu masa dulu sering dimasak olih ibu ibu mereka. Errrrmmmmm Kakintan teringat menu ni sebab semasa arwah emak masih ada inilah antara menu yang sering dibuat nya jika ada satu satu majlis yang melibatkan ahli keluarga iaitu dalam bahasa Banjarnya disebut wadai kiping.
Wadai kiping ni diperbuat dari pada tepong beras pulut yang diuli bersama dengan sedikit air yang dicamporkan dengan sedikit air kapor dan juga sedikit garam.
Ianya kemudian digentel bulat bulat kecil dan dileperkan ditengah tengah nya seperti diatas tu. Selesai kita gentel kesemuanya, kita masukkan kedalam santan yang telah kita didihkan bersama gula merah dan juga beberapa helai daun pandan. Biarkan dia mendidih lagi dan masak sehingga ianya timbul barulah diangkat.Kalau nak manis lagi tambahkan sedikit gula pasir mengikut citarasa kita.
Masa Kak Intan memasaknya tempohari sengaa Kak Intan campurkan dengan 2 ulas buah durian. Sebelum memakan nya Kakintan sejukkan didalam peti ais..memang sedap...laju je masuk ke anak tekak...he...he....ok lah layan la dulu menu yang satu ni ya,.. kalau nak mencubanya pun bolih.... salam dan bye...bye semua.....jumpa lagi dilain entry..
salam intan..tajuk wadai kiping tu pun dah menarik minat akak..akak biasa buat wadai kiping ni..masa berjiran dengan kawaan yang orang banjar juga..dia yang ajar dan bila sebut wadai kiping ni.pemahaman akak..mesti ada nangka..pengat nangka campur tepung pulut tu yang di panggil wadai kiping...rupanya bukan ye..tepung pulut tu yang dipangil wadai kiping..sebab dulu masa kawan ajar..bila dicampurkan nangka sedikit baru lah dia kata wadai kiping..
BalasPadamkak intan..kita nak buat juga hari ni tp nk campur cempedak laa..heheheh
BalasPadamkak intan.. macam kuih puteri mandi la, tapi tak pekat camtu, ada kuah
BalasPadamsalam kak intan;
BalasPadamakak orang banjar ke? nanti nak tanya cik abang dia tau dak wadai kiping nih.....hehehe...dia tu banjar murtad...cakap banjar sikit2 je pandai
Hello KakIntan, I have never seen, nor hear, nor eaten this 'wadai kiping'....but looking at your pics, looks delicious.
BalasPadamNi wadai kiping dari mana State? Kelantan? Kedah?
Makan tiga spoon nampak bulan naik stengah jam earlier tu.
Ada lagi? Makan sama iced coffee, it best, kan?
You have a nice day and simpan satu lagu dalam hati, Lee.
salam kenal...terpikat dengan tajuk entry ni...hubby org banjar..dan memang jadi kemestian menu ni setiap kali family berkumpul. Tingin nak makan ....
BalasPadamfuhhhh nostalgia sungguh kuih ni , masa saya kecik² dulu selalu menyelit kat mak² org tuk gentel kuih ni .. rasanya dah berpuluh tahun x mkn . rindu kenangan masa kecik² ;-))
BalasPadamSalam Erna, memang betul tu apa kata Erna..tapi disebabkan kakintan ni tak bolih sangat makan nagka + pulut..makanya Kakintan pun tak la bubuh ..he..he..apa pun tak lah kempunan lagi nak makan wadai kiping ni...
BalasPadamCT Naemah.... kakintan memang tak nak campor buah2 tu tak tahan la makan nanti angin
BalasPadamIbuIntan...lebih kurang macam tu lahhhh
BalasPadamSalam Shiori...betul tu..tapi BANJAR murtad juga ni he...he...
BalasPadamHi Uncle Lee...how are you?... wadai kiping ni asalnya dari masyarakat Melayu / Banjar...parent saya sendiri dari keturunan Banjar Batu Pahat Johor...memang sedap sebab ianya dibuat daripada tepong pulut..
BalasPadam