
Dah agak lama Kak Intan tak makan kuih ni...hari tu teringin sangat dah nak membuat nya, kebetulan bahan bahan semuanya ada, jadi apa lagi cepat cepat sediakan bahan dan buat adunan untuk menyiapkan sarang nya dulu. Membuat kuih ni sama seperto orang memancing juga, perlukan kesabaran sikit. Kalau menjadi memang seronok, yang tak seronok nya kalau tak menjadi sarang nya tu, asyik melekat je kat acuan nya, memang tension kita jadi nya.


11/2 cawan tepong beras
1 biji telor
sedikit garam
sedikit kapur sireh-lebih kurang 1/2 sudu teh
1 cawan air- ikut kepekatan yg diperlukan
Caranya:-
Masukkan dalam blender kesemua bahan bahan tersebut, blender kan selama dalam 5 minit. Keluarkan. Panaskan minyak, rendamkan acuan nya kasi panas, celupkan dalam adunan yg diblender tadi, jangan sampai habis , tinggalkan sedikit ruang supaya senang ianya tanggal bila masak nanti. Bila adunan tadi keras dan tanggal dari acuan goreng lagi sampai betul2 masak. Angkat dan toskan minyaknya. Simpan dalam bekas kedap udara. Ketepikan.

Carrot diparut kasar
Timun diparut kasar
Senkuang juga diparut kasar.
3 biji bawang putih
Udang kering dibersihkan ditumbuk
Caranya...
Tumiskan bawang putih dan udang tadi, campurkan sedikit oyster sos, tumis sampai garing tutupkan api. Ambil bahan bahan yg telah diparut tadi masukan sekali dan kacau sebati...ambil inti ini masukkan kedalam sarang nya ketika mahu dimakan. Jangan dihidangkan dan dibiarkan agak lama. Kerana ianya akan menjadi lemau... bolih juga dimakan dengan sos cili atau pun begitu sahaja.




sedap...tahu makan aje...buat tak pernah...nak cuba la...tk
BalasPadamsuka betul makan ni kat CRS..sedap
BalasPadamSalam kak Intan...waaaahhhh teror memancing...hehehe..elok jek menjadi...tq for sharing...nnt ummi try resepi k.intan ni pulak eh...ada lg x..letak 10 ketuiii pun Ummi leh habiskan tau..hehehe
BalasPadam