22 Mac 2011

TAUHU POK SUMBAT...

Assalamualaikum,
Selamat petang semua.. jumpa lagi ..dah minum petang ke?..Menu Kak Intan kali ni tauhu pok bersumbatkan udang. Sedap ni kalau dimakan dipetang petang hari hujan macam ni. Pernah buat tak? Kalau nak cuba bolih la cuba lepas ni. Disini Kak Intan serta kan resepinya:-

Bahan bahan nya:
10 ketul tauhu pok digunting bahagian atas nya pecah 6 membentuk seperti kelopak bunga. Kemudian diterbalikkan. Isinya diasingkan ketepi dahulu.
Untuk inti nya:-
Isi udang yg diblender
Tepong jagung
Lada sulah
sedikit garam.
Daun sup yang dimayang halus
sayur campur-jagung, kacang peas dan carrot
sedikit serbuk peras.
Gaulkan semua bahan bahan tersebut bersama lebihan isi tauhu yang diketepikan tadi. Masukkan dalam kelonsong tauhu tadi. Panaskan minyak dengan api yang sederhana dan goreng hingga masak kekuningan. Angkat dan bolih lah dihidangkan bersama sos cili jika suka.Sekiranya tanpa sos pun masih sedap dimakan begitu sahaja sebagai menu minuman petang.
Selalunya tauhu pok sumbat ini dijadikan sebahagian daripada menu hidangan pengantin. Ianya dijadikan seperti sepohon pokok bunga bagi yang creativ...tak creativ pun tak apa...susun je dalam pinggan cantek cantek yang dilapik dengan daun salad.Ok sampai disini dulu catatan Kak Intan. Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...