01 April 2009

CERITA PASAL MAKAN LA PULAK YA....


Dah penat cerita pasal gather gather kan...kali ni Kakintan nak cerita pasal makan makan la pulak...tapi makanan makanan yang Kakintan nak share bukan la special sangat pun....cuma hidangan biasa biasa saja untuk menjamu selera Kakintan dan keluarga...





Sayur pucuk paku + udang masak lemak cili api...


Sayur pucuk paku ni memang kegemaran En.Hubby dan anak anak...Pagi tu setelah En.Hubby balik dari sekolah menghantar Ezzat ..dia singgah pula kepasar Datok Keramat...pasar ni memang banyak jual sayur sayur kampong....peniaganya pula bolih dikatakan 99% bumiputra...sebab tu En.Hubby suka beli barang barang dapor kat situ...terutamanya sayur sayur kampong, ikan dan juga ayam...Hari tu En. Hubby beli pucuk paku dengan udang siap pesan minta masakan lemak cili api......memang tekak Minangkabau betul En Hubby Kakintan ni......layan je la.......o.k...kat sini Kakintan letak cara cara nak masak lemak pucuk paku ni....
Bahan2 nya....
Pucuk paku seikat.
Udang ...banyak ikut suka..
cili api ..10 biji..
bawang putih 1 biji
bawang merah 5 biji'
santan pekat
garam.

Caranya:-
Blend cili api, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup.
Lepas tu camporkan dengan santan tadi dan masukkan dalam periuk.
Masak hingga mendidih...letakan pucuk paku dan juga udang tadi...
Kacau dengan santan tadi supaya sebati dan santan tidak pecah minyak.
Akhir sekali letak kan sedikit garam.
Bila mendidih angkat supaya jangan pucuk paku jadi terlalu lecur.
Siap untuk hidangan....


Agar agar susu.......


Agar agar ni resepi Kakintan sendiri main buboh je apa yang terfikirkan....sebab sekarang ni cuaca panas siang dan malam...kadang kadang tekak ni pun nak makan yang sejuk sejuk je rasanya...maka terhasil lah agar agar susu ni.....
cara untuk masak agar2ni...

Bahan2nya:-
Agar agar sebungkus..24gram..(Kakintan rendam terlebih dahulu)
Satu tin susu cair
Essen Vanilla
3 Sudu tepong kastad
Gula ikut manis
Pewarna merah.

Cara caranya....
Masak agar agar hingga larut,masukkan gula,susu cair, essen vanilla,dan juga pewarna.
Masukkan tepong kastad yang telah dilarutkan terlebih dahulu dgn sedikit air.
Kakintan masak agar agar ini dengan mencampurkan air mengikut sukatan yang tertulis
pada plastik pembalut agar agar tersebut...sewaktu melarutkan nya tadi....Angkat bila mendidih dan nampak berkilat. Tuangkan dalam acuan dan sejukkan didalam peti sejuk.




Tauhu bakar.....

Semalam nak makan tak selera betul....tak tahu apa yang selera...akhirnya Kakintan buat tauhu bakar ni...Kakintan bukak je fridge nampak apa yang ada Kakintan ambil timun dan ubi sengkuang untuk tambah tambah dengan tauhu bakar ni...Kebetulan masa turun Johor Bharu tempohari....Dz (Eza) bagi Kakintan paste rojak....apa lagi...tinggal tambah dengan kacang tanah je...kebetulan stok kacang tanah goreng memang ada...cuma tinggal nak blend je sikit bagi hancur....dah tu dek kerana nak pedas....Kakintan tambah sikit cili api....yang dipecah2kan sikit...wauuuuuuuuuuuuu...meleleh peluh bila pekena tauhu bakar dengan kuah rojak ni......anyway thank kat Eza sebab bagi Kakintan kuah rojak yang sedap ni.....




7 ulasan:

  1. salam kakintan dapat jamu mata jelah kita ni sebab nak cuba resepi tak de..berkenanlah dengan agar2 kakintan tu.

    BalasPadam
  2. k intan, kalo anak dar kite tengok agar2 sea shell tu melompat suruh ummi dia buatt... nanti blek nak cari mould cantik2 n comel camtu jugak... heheh...

    BalasPadam
  3. Kak Intan...Sayur pucuk paku + udang masak lemak cili api tu buat saya kecur jeee....hu hu hu...bagilah resipi...Or akak ada link resipi tu kat MYR ke?

    BalasPadam
  4. Mama paling berkenan agar-agar tu... macam terasa-rasa je kesedapan dan kesejukan agar-agar tu melorot masuk di tekak mama ni.. hihihi..

    BalasPadam
  5. Nenei...bolih la cuba masak nanti....kalau tak kesian kat baby yg kat dalam tu nanti

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...