19 April 2009

MENU KAMPONG...




IKAN KEMBONG GORING BERCILI....

Gandingan bersama nenas lemak cili api+ tulang ikan kurau masin..layan je la....he..he..



MASAK LEMAK CILI API NENAS + TULANG IKAN KURAU MASIN..Menu ni Kak Intan masak untuk makan tengahari semalam....dah tak ada idea apa nak masak jadi Kakintan beli lah nenas dengan tulang ikan kurau masin...rasanya semua orang tahu macam mana nak masak lemak cili api nenas campur tulang ikan kurau ni...



Minggu lepas punya resepi.....anak anak nak makan sphagetti layan je la...ni resepi Kakintan punya sendiri...tak ada copy and paste mana mana resepi pun...

Bahan nya:-
1 bungkus spagetti
1 bungkus mince beef jenama Ramly
1 bungkus sosej jenama Ramly
1 botol sphagetti paste jenama PERGO (traditional)
2 biji bawang besar dimayang
5 biji bawang putih dimayang
sedikit cili sos
3 batang serai
sedikit cili kering siap diblender


Caranya:-
Sphagetti direbus ....bubuh sedikit garam dan majerin dalam air rebusan supaya ianya tidak melekat..rebus sehingga ianya lembut....Toskan....

Dalam bekas lain tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik baunya, campurkan sedikit cili kering yang diblender tadi....ikut kepedasan yg anda mahukan....biarkan sampai garing..pecah minyak..masukkan daging hancur tadi ,.....dan kacau hingga sebati....dan tambahkan sedikit air...biarkan ianya mereneh sehingga beberapa minit sampai daging tersebut betul betul masak....lepas tu masukkan paste PERGO tadi, sedikit cili sos, garam, serai yang telah dititik serta daun limau purut...Bila sudah mendidih masukkan pula sosej daging yang telah dipotong nipis nipis...rasa tahap kemasinanya...biarkan ianya masak sehingga mendidih lagi....dan kuahnya agak pekat..Bila sudah masak bolih lah dimakan bersama sphagetti yg telah siap direbus tadi...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...