17 April 2009

MENU UNTUK MAKAN TENGAHARI SEMALAM...



AYAM CACAMARBA....



SUP AYAM UNTUK ANAK ANAK...

Semalam Kakintan tak tahu apa lagi menu yang nak dimasak....tengok dalam fridge yang ada cuma ayam....ya tak ya untuk anak yang Kakintan asuh tu Kakintan masakkan sup ayam... untuk menu Kakintan sekeluarga Kakintan masaklah ayam Cacamarba ni..resepi sendiri yang main belasah je...kalau nak share menu nya bolih Kakintan letak kat sini...

Bahan bahan nya...
1 ekor ayam
Kulit kayu manis*
buah pelaga*
bunga chengkih*
bunga lawang*
rempah kari daging/ayam
2 biji ubi kentang dibelah 4 - digoreng hingga masak
1 paket biji gajus - lebih kurang $2/=
1 genggam daun kari
1" halia dimayang halus
3 biji bawang putih di mayang halus
5 biji bawang merah dimayang halus
sesenduk cili kering siap di blend
santan pekat 1 mangkuk basuh tangan
cili sos 4 sudu besar
kicap 2 sudu besar
sos tiram 2 sudu besar
daun pandan 3 helai
gara
m halus....

Cara caranya....
Gaulkan ayam dengan garam, kunyit dan sedikit serbuk kari.....goreng sehingga masak.. Lepas tu kita tumiskan bahan bahan penumis yang bertanda * terlebih dahulu sehingga naik baunya...kemudian kita masukkan halia, bawang putih, bawang merah, dan daun kari....biarkan sehingga garing dan naik baunya....baru lah masukkan cili kering, dan juga rempah kari..tumiskan sehingga bahan tadi garing dan pecah minyak...masukkan cili sos, sos tiram, kicap, dan juga santan pekat serta daun pandan yg siap disimpul....biarkan sehingga mendidih barulah dimasukkan ayam yg telah siap digoreng tadi....masakkan sehingga pekat masuk kan sedikit garam dan bila sudah pekat baru tambahkan biji gajus yang telah siap digoreng tadi... eemmmmmmmmmm siap untuk dimakan bersama nasi panas2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...