14 April 2009

SAJIAN UNTUK MINUM PETANG.....

KUEH SAGU MATA IKAN (SAGU BIJI)..Kueh sagu mata ikan (biji sagu) ni paling senang disediakan...sesuai juga bila makan waktu cuaca panas..sebab kueh sagu biji ni biasanya disejukkan dulu sebelum memakan nya bersama sama dengan kelapa yang diparut dan dicamporkan dengan sedikit garam.....rasanya tak payah lah Kakintan letak resepinya disini sebab semua orang bolih buat kan....he..he...



BAHULU KEMBOJA...

Semasa arwah MIL masih ada lagi.....setiap tahun bila nak menyambut Aidilfitri atau Aidiladha ini lah menu sampingan yang semestinya ada dalam hidangan beliau....Biasanya tiga empat hari sebelum menyambut hari raya tersebut MIL dah sibuk sibuk membuat persiapan untuk menyediakan menu ini....MIL masak menggunakan sabut kelapa dan juga tempurung kelapa sebagai bahan bakar..diluar rumahnya terdapat sebuah pondok..... khas untuk membuat kerja kerja tersebut.... rasanya juga amatlah istimewa berbanding dengan yang ada terjual dikedai kedai sekarang....MIL juga tak pernah menggunakan bahan bahan pewarna untuk mendapatkan warna hijau nya yang asli tu....seperti yang pernah Kakintan tengok arwah ni masak...bahan bahan yang digunakan nya adalah seperti berikut...lebih kurang lah...


1 mangkok gula pasir
1 mangkok telor ayam
1 mangkok santan pekat
beberapa helai daun pandan
daun padan serani
......kedua dua daun pandan ini ditumbuk sehingga halus
kemudian dicampor dengan sedikit air....ramas ramas...bagi mendapatkan
warna hijau yg cantik dan baunya yang wangi asli....
sedikit garam
kulit kayu manis yg ditumbuk sehingga betul betul halus.
sedikit jintan manis juga ditumbuk halus

Cara nya....
Gula pasir dan telor ayam dimasokkan kedalam satu bekas dan dipukul sehingga kembang.bila sudah kembang baru camporkan semua bahan bahan yang lain seperti tepong, air daun pandan, santan pekat, serbuk kayu manis/jintan manis dan secubit garam....siapkan bekas yang dah disapukan dengan sedikit minyak/majerin...kemudian barulah dibakar..sehingga masak...kalau suka bolih taburkan bijan yang sudah siap digoreng tanpa minyak...kalau tak bubuh pun tak pe....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...