29 November 2009

MENU HARI NI...HASIL ANGKUT MENGANGKUT DARI KAMPONG...

MASAK LEMAK PUCUK UBI + UDANG + TEMPOYAK...

Kesemuanya hasil dari kampong yang Kakintan bawa balik, bermula dari pucuk ubi, cili api, tempoyak....he..he...nasib la bonet kereta MYV tu kecik, kalau tidak dengan buah kelapa sekali Kakintan angkut tau....

Bahan bahan nya....
Pucuk ubi direbus, kemudian dipotong halus...
setengah kilo udang sederhana besar
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
kunyit hidup lebih kurang 1"
3/4 helai daun kunyit, dimayang halus...
3 sudu besar tempoyak
2 cawan santan pekat
1 batang serai diketuk,
sedikit garam
cili api, ikut la banyak mana nak letak, kalau nak pedas letak la lebih kan...

Caranya...Blender kan cili api, kunyit hidup, bawang merah dan juga bawang putih tadi. Masukkan bahan2 tadi kedalam periuk dan masakkan nya bersama sama separuh daripada santan tadi masukkan daun kunyit dan juga serai yang telah siap diketuk,...bila mendidih masukkan tempoyak dan udang....biarkan ianya sampai mendidih lagi baru masukkan pucuk ubi yg telah direbus tadi....masukkan garam mengikut citarasa masin nya...Masukkan lebihan santan tadi ..biarkan sampai mendidih sambil dikacau selalu supaya ianya tidak pecah minyak bila masak angkat dan sedia untuk dihidangkan...

CEKODOK PISANG....yang ni Kakintan masak untuk sarapan pagi tadi...ada lagi pisang tu tak tahu nak buat apa, kalau rajin rasanya nak buat Kek Pisang Berchoklat..he..he....tengok angin dalam badan ni dulu ya.....ok..layan je la dulu gambar gambar ni ya...

3 ulasan:

  1. masak lemak pucuk ubi mmmg kegemaran tp kalau dah ditambah dgn tempoyak tu....tak lalu rasanya tekak ni nak menelan! nama je saya ni orang perak tp x mkn tempoyak. boleh gitu?

    BalasPadam
  2. huwaa ada perkongsian resepi disini..hehe..bagus2.. ^_^

    BalasPadam
  3. banyaknyer rambutan..meh kasi combi satu karong! :p

    tamaknyer combi yer :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...