01 Disember 2009

ANTARA MENU SEMALAM....

BINGKA UBI KAYU.....

Buat untuk minum petang semalam, sebahagian dari ubi yang Kakintan angkut dari kampong tempohari...
Bahan bahan nya...
Sekilo ubi yang sudah siap diparut (diperah airnya dan buang kan air tersebut)
2 cawan gula pasir
3 cawan santan pekat
secubit garam

Cara caranya...
Gaulkan semua bahan bahan yang tersebut diatas, kemudian masukkan kedalam acuan yang telah disapu dengan sedikit majerin dan ditaburkan sedikit tepong supaya bila masak bingka tersebut senang dikeluarkan. Bakar didalam oven dengan 180C selama lebih kurang satu setengah jam. Bila sejuk barulah dipotong.

UNTUK MENU TENGAHARI SEMALAM......

Rebus pucuk ubi cicah dengan sambal belacan,,,,,ini versi menghabiskan lebihan dari pucuk ubi yang dimasak bersama udang dan tempoyak kelmarin...


Kari ayam + ubi kentang....he..he..ngam tak kalau dengan pucuk ubi rebus tu?.. ada lagi tu yang ketinggalan tak letak kat sini...nak tau apa dia?...tentu lah ikan sepat masin....o.k la layan la dulu gambar gambar menu Kakintan semalam ni ya.....

9 ulasan:

  1. Salam Kak..Watie tak pernah makan ulam pucuk ubi...tapi mamam bingka & buat bingka dah boleh dah!!!

    BalasPadam
  2. assalamualaikum kakintan.
    terima kasih ya dtg jenguk kakchik. insyaAllah dah makin sihat ni.
    rajin la kakintan masak. kami semalam makan ubi badak (tak tahu org luar kelantan panggil apa) rebus buat minum petang.
    eh, kami pun makan pucuk ubi juga tapi yg fresh dicicah budu. actually bukan kakchik yg makan tapi cik abg, hehe.

    BalasPadam
  3. Salam....kak intan,dalam banyak2 menu tu...yg paling noor suka tang ikan sepat tu....kalau ada 2-3 kali tambah nasi....diet tah ke mn le....

    BalasPadam
  4. salam Watie...ooo mmg tak pandai makan ya pucuk ubi tu...he..he..bingka ubi mmg sedapkan....satu lagi lepat ubi inti kelapa mmg best...

    BalasPadam
  5. salam kakchik terima kasih juga sudi jengah kakintan kat sini..alhamdulillah kakchik ya dah sehat..oooo macam mana rupa ubi badak tu kakchik..kakintan pun teringin nak tengok juga ni...la cicah budu ya..kakintan belum pernah cuba lagi kakchik..he..he...

    BalasPadam
  6. salam Norsham...ooo ye ke.sama lah kita kena pulak dengan sepat ronggeng memang best kan makan garing2 aduhaiiiiiii cedapnya...

    BalasPadam
  7. saya suke sgt bingka ubi kayu tu..sedapnyeee.. leh la try nnti..^_^

    BalasPadam
  8. salam mamaliieyna....silakan cuba buat tau

    BalasPadam
  9. KakIntannnnn!!! Love dah bawak pinggan besar nih! Nak tapau. Ada lagi ker kak? Aisey dah abis ker??? hiks hiks..:)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...