11 Januari 2010
JELLY KELAPA PANDAN.
Salam semua kepada pengunjung yang bertandang disini, terima kasih selalu singgah keblog Kakintan ya...hari ni Kakintan nak share apa yang Kakintan buat Ahad lepas..he...he..alahai jelly kelapa pandan ni je....dah ramai pun yang membuat nya...cuma Kakintan saje yang ketinggalan. Satu lagi jelly ni Kakintan buat penambahan sikit dengan mencampurkan nya air daun pandan yang diblender...itu saje..
Resepinya Kakintan ambil dari rumah Sue@ Nenei...terima kasih Sue ya...O.k di sini Kakintan letakkan bahan bahan yang diperlukan untuk membuat nya:-
10 gram agar agar serbuk
2 biji air kelapa muda bersama isinya
5 helai daun pandan - tumbuk/blender ambil airnya
Gula ikut manis yang anda sukai
1 liter air biasa
Cara nya...
Campurkan kesemua bahan bahan tersebut. Masak sehingga betul betul mendidih kemudian angkat. Masukkan kedalam acuan yang disukai dan sejukkan.
Lepas ni kalau ada resepi resepi lain Kakintan copy and paste lagi ya...ok..layan dulu gambar jelly kelapa pandan ni ya...salam semua...bye..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Salam Intan...kalau dapat makan jeli kelapa ni alangkah sedapnya...
BalasPadamhttp://treatntrick.blogspot.com
salam kak intan..
BalasPadamleh tepek resipi x??
nk sgt buat...thanksss..
salam palatable...memang sedap kalau dapat sejuk2 lagi sedap
BalasPadamsalam Ina...ok nanti Kakintan letak ya....terima kasih singgah sini
BalasPadamsalam kaka intan. amboi...jelly kelapa! tengah panas2 ni memang sedap kalau dimakan sejuk2 dari petiais. sejuk je tekak nanti...
BalasPadamchomel pulak mangkok tu kak..
BalasPadamKak Intan,
BalasPadamsalam. Sedapnya jeli. ^_^
Timasih sebab sudi singgah blog Yati.
Salam Kak Intan..
BalasPadamEmmm dah lama tak buat jelly kelapa ni..Biasa buat yang putih jeee...len kali boleh gak lah cuba buh daun pandan...
salam kak intan..sedapnya dpt mkn jeli itu dlm ramekin yg sungguh cantek munge2 tu ;)
BalasPadamsedapnya makan sejuk2!
BalasPadambestnye akak jelly kelapa tu..tak sabar nk tggu resepi..blehla try buat sendiri..:)
BalasPadamSalam Azita..he..he..betul tu mmg sedap kalau sejuk sejuk tu cepat je habisnya.
BalasPadamsalam Ai...remekin tu hadiah dari seorang kawan yang merantau jauh diluar negara. asalnya polos je...tapi tangan Kakintan ni rajin sangat menampal2 dengan roses...maka begitulah jadinya. he..he...
BalasPadamsalam Yati terima kasih juga kerana Yati sudi singgah diblog kakintan ni ya..
BalasPadamSalam Sue#Nenei...oo ye lepas ni cuba tambah pandan pulakkk wangi sangatttt dan sedap..
BalasPadamsalam mummy seri..terima kasih ya...
BalasPadamSalam E-na Zarina..yup...mmg sedap kalau sejuk 2 tu
BalasPadamSalam Syuhada...ok dah letak dah bolih la cuba...
BalasPadamdh letak resipi..
BalasPadamthanks kak intan.. :)
salam Ina..ya dah letak pun..he..he..lepas ni Ina pulak buat Show ya..
BalasPadamYou've got wonderful recipes!! Gotta try some someday! I'm planning on making the green pea cookies ... It's kuih something ... I don't remember the name ... I do keep a copy of the recipe though ... Just green pea flour and powdered sugar, no baking needed ...
BalasPadamThanks for stopping by mine! Thanks for the encouragement! Satu Malaysia! =D
Pei-Lin