11 Januari 2010

JELLY KELAPA PANDAN.


Salam semua kepada pengunjung yang bertandang disini, terima kasih selalu singgah keblog Kakintan ya...hari ni Kakintan nak share apa yang Kakintan buat Ahad lepas..he...he..alahai jelly kelapa pandan ni je....dah ramai pun yang membuat nya...cuma Kakintan saje yang ketinggalan. Satu lagi jelly ni Kakintan buat penambahan sikit dengan mencampurkan nya air daun pandan yang diblender...itu saje..
Resepinya Kakintan ambil dari rumah Sue@ Nenei...terima kasih Sue ya...O.k di sini Kakintan letakkan bahan bahan yang diperlukan untuk membuat nya:-

10 gram agar agar serbuk
2 biji air kelapa muda bersama isinya
5 helai daun pandan - tumbuk/blender ambil airnya
Gula ikut manis yang anda sukai
1 liter air biasa

Cara nya...
Campurkan kesemua bahan bahan tersebut. Masak sehingga betul betul mendidih kemudian angkat. Masukkan kedalam acuan yang disukai dan sejukkan.
Lepas ni kalau ada resepi resepi lain Kakintan copy and paste lagi ya...ok..layan dulu gambar jelly kelapa pandan ni ya...salam semua...bye..

21 ulasan:

  1. Salam Intan...kalau dapat makan jeli kelapa ni alangkah sedapnya...


    http://treatntrick.blogspot.com

    BalasPadam
  2. salam kak intan..
    leh tepek resipi x??
    nk sgt buat...thanksss..

    BalasPadam
  3. salam palatable...memang sedap kalau dapat sejuk2 lagi sedap

    BalasPadam
  4. salam Ina...ok nanti Kakintan letak ya....terima kasih singgah sini

    BalasPadam
  5. salam kaka intan. amboi...jelly kelapa! tengah panas2 ni memang sedap kalau dimakan sejuk2 dari petiais. sejuk je tekak nanti...

    BalasPadam
  6. chomel pulak mangkok tu kak..

    BalasPadam
  7. Kak Intan,
    salam. Sedapnya jeli. ^_^
    Timasih sebab sudi singgah blog Yati.

    BalasPadam
  8. Salam Kak Intan..

    Emmm dah lama tak buat jelly kelapa ni..Biasa buat yang putih jeee...len kali boleh gak lah cuba buh daun pandan...

    BalasPadam
  9. salam kak intan..sedapnya dpt mkn jeli itu dlm ramekin yg sungguh cantek munge2 tu ;)

    BalasPadam
  10. bestnye akak jelly kelapa tu..tak sabar nk tggu resepi..blehla try buat sendiri..:)

    BalasPadam
  11. Salam Azita..he..he..betul tu mmg sedap kalau sejuk sejuk tu cepat je habisnya.

    BalasPadam
  12. salam Ai...remekin tu hadiah dari seorang kawan yang merantau jauh diluar negara. asalnya polos je...tapi tangan Kakintan ni rajin sangat menampal2 dengan roses...maka begitulah jadinya. he..he...

    BalasPadam
  13. salam Yati terima kasih juga kerana Yati sudi singgah diblog kakintan ni ya..

    BalasPadam
  14. Salam Sue#Nenei...oo ye lepas ni cuba tambah pandan pulakkk wangi sangatttt dan sedap..

    BalasPadam
  15. salam mummy seri..terima kasih ya...

    BalasPadam
  16. Salam E-na Zarina..yup...mmg sedap kalau sejuk 2 tu

    BalasPadam
  17. Salam Syuhada...ok dah letak dah bolih la cuba...

    BalasPadam
  18. dh letak resipi..
    thanks kak intan.. :)

    BalasPadam
  19. salam Ina..ya dah letak pun..he..he..lepas ni Ina pulak buat Show ya..

    BalasPadam
  20. You've got wonderful recipes!! Gotta try some someday! I'm planning on making the green pea cookies ... It's kuih something ... I don't remember the name ... I do keep a copy of the recipe though ... Just green pea flour and powdered sugar, no baking needed ...

    Thanks for stopping by mine! Thanks for the encouragement! Satu Malaysia! =D

    Pei-Lin

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...