Salam semuanya....ini adalah menu Kakintan buat petang semalam. Dah lama tak makan lepek pisang ni. Malam sebelum tu Kakintan beli pisang dipasar malam Taman Melawati. Memang angan angan nak buat lepek pisang ni dah lama tapi nak dapatkan daun pisang punyalah susahnya...kalau tak kepasar malam.
Kakintan suka buat guna daun pisang ni sebab nak mengelak kan dari menggunakan minyak. Lagi pun baunya wangi bila kita bakar atas kuali panas tu. Macam biasa adunan nya macam kita nak buat cekodok pisang juga. Pisang yang dah dilenyek tadi kita camporkan tepong gandum , secubit garam dan juga gula merah...Kakintan guna gula melaka sebab tu warnanya tak berapa choklat. Paling sedap guna gula merah....tapi Kakintan tak berapa suka sebab gua merah ni kita kena masak dengan air dulu, cairkan untuk membuang pasir2 dan kadang2 macam benda asing yang ada didalam nya, sebab tu Kakintan guna gula melaka.
Bila dah siap kita letakkan atas daun pisang tadi taburkan pula dengan kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam. Api nya jangan terlalu besar, supaya lempeng tak terlalu cepat masak.
Dah siap kita tabukan kelapa tadi kita tangkupkan dua lepek tu...biarkan sampai ianya masak terbalikkan kedua dua belah berselang seli diatas api yang sederhana nyalaan nya.
Ermmmm...angkat bila dah masak ya....sedapnya makan tengah tengah suam tu. Minum pula dengan kopi panas....aduhai....segalanya ni mengingatkan pada zaman zaman silam dikampong dulu. Arwah mak angkat Kakintan suka buat macam ni tapi dia tak guna dapor gas pun ...masak guna dapor kayu..je
bila dah masak semerbak satu dapor baunya sebab bakar berlapik kan daun pisang....Ok sekian dulu untuk kali ini....salammmm...
Salam Kak Intan..
BalasPadamsedapnya lempeng pisang! teringat dulu arwah mak rajin buat...
salam kenal kak intan..
BalasPadamsdpnyee nampak lempeng..
saya baru je try buat haritu..tapi lupe nk taruk kelapa :D
OMG! Lempeng pisang!!! I love this kak..
BalasPadamHari tu tanya kat gerai kuih yang sll Love gi...katanya takde plak! Uwaaaa...teringin nak makan!
Pls pass me some...:)
wahhhh...sedap ni. cara masakan pun best!!!!
BalasPadamsalam... lamanya tak makan lempeng pisang ( tak buat seban anak-anak tak minat... )
BalasPadam* kalau dapat ngendeng kak intan punya tu - bestnya! hehehehhe :p
Opppssss tak lama dulu pernah nampak ni kat blog Kat Hazila...Tapi tak tau sama version or tak..tapi dua² guna daun pisang cam gini
BalasPadambaca n3 ni buat saya terliur...lempeng pisang..memang sedap..tapi saya buat tak boh kelapa..anak tak suka kelapa..dia orang suka pisang aje..guna daun juga..tapi dah lama tak buat..tak jumpa pisang..saya suka guna pisang yang orang n9 panggil pisang kapas..sedap dan wangi..
BalasPadamnakkkk!!! x pernah lagi makan yg ini!! sob sob sob!!
BalasPadamSalam kak intan..waaa..mmg bagus betul la..sue pun nak buat lempeng pisang gak...tu la resepi tradisional yg tak lapuk dihujan..
BalasPadamsalam kakchik...Kakintan ni bila teringat makanan kegemaran arwah kakintan mesti buat punya...selalunya masak asam pedas la...he..he..nostalgia tu kan kakchik
BalasPadamsalam Fatenton..tak apa nanti bolih buat lagi kan....hik2x
BalasPadamHi LOVE..oooo minat juga rupanya ya...bolih2x kalau nak kena datang rumah laaa....he..he...
BalasPadamsalam ain...kakintan cuma ikut cara arwah mak punya lempeng ni....
BalasPadamsalam Umieeeee....nak ngendeng apa salahnya..datang la rumahhhh he...he...
BalasPadamsalam Sue..oh ya ke....
BalasPadamsalam Erna..ooo ye ke.....ye betul tu tapi pisang kapas payah nak dapat diKL ni..
BalasPadamsalam siTedi...dah habis la masuk INDAH WATER hik2x
BalasPadamsalam Sue.terima kasih datang sini...he..he..kiranya ini resipi zaman silam la ni..cuba la buat sue..senang je...
BalasPadamsalam kak intan, lepek pisang telah saya komersialkan di kari sembilang kg pinang.teringat semasa kecil tok saya selalu buatkan sarapan.mmg sedap.rupanya ramai peminat lepek pisang ni ye.kalau x silap saya , makanan ni berasal dari utara. betul ke
BalasPadamtubuhkan kelab pengemar lepek pisang, kak intan presidennya ....apa macam ok
BalasPadam