08 Februari 2010

SARDINE PUFF....

Selamat pagi semuaaaaaaaaaa......dah breakfast ke belum ni?....Kakintan nak tayang sardine puff yang tak seberapa ni...sebenarnya stok pastry puff Kakintan banyak lagi tu, sebab tu hari hari buat puff, tapi lain lain rasa la. Kali ni buat sardine puff pula. Rsepinya kat mana lagi Kakintan cedok kalau bukan kat rumah Mat Gebu....
Sardine nya Kakintan guna TC Boy Tuna....ini ikut citarasa anak anak ....sardine yang lain pun diorang makan juga....kalau nak kan resepinya ni Kakintan copy & paste dari rumah CMG kita tu.....

Bahan bahan nya..

1 tin kecil ikan sardine..
1/2 biji bawang besar didadu*
1ulas bawang putih didadu*
1/2" halia dimayang halus*
beberapa biji cili api dimayang halus
sedikit garam
limau kasturi...ambil jus nya
sedikit kicap cair
mix vege (Kakintan tak letak-anak2 tak suka)
sebiji telor untuk disapu diatas nya
1 paket pastry puff (jenama kawan)

Caranya...

Tumis kan bahan bahan yang bertanda*, sehingga naik baunya, bila garing masukkan sardine, sedikit garam, kicap cair, masakkan lagi. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Angkat dan sejukkan.
Panaskan oven, sapukan loyang dengan majerin supaya tak melekat nanti.
Ambil pastry puff yang telah dikeluarkan dari fridge tadi...potong 2 berbentuk segitiga....ambil satu dan kelar2kan jangan sampai putus...yang sebahagian lagi tadi diisi dengan ini sardine tadi...kemudian ambil pastry yang dikelar kelar tadi tutupkan diatas ini sardine..kemaskan dibahagian tepinya dengan menekan menggunakan hujung garfu. Sapukan diatas nya dengan kuning telor. Masukkan dalam oven. Bakar lebih kurang 20 minit...ok

13 ulasan:

  1. aduhai!! Tekak sakit lak. x leh nak makan makanan bergoreng.. kalau tak boleh minta 3 ketul.ekekekeke

    BalasPadam
  2. salam kak intan...kita tak sakit tekak, so boleh le mintak 2 3 ketul!!hihi

    BalasPadam
  3. Dik Tedi..bukan goreng tu..bakar lah.....Kak Intam...nape tak panggil Tuna Puff erk?..Ain jgn ambik banyak sgt..Akak nak jugak!

    BalasPadam
  4. Kalau goreng bleh ke Kak Intan? Amy takde oven yg elok la..tapi cam best je nak try..

    BalasPadam
  5. SALAM KAK INTAN...
    BARU JE LPS MAKAN KAYA PUFF NI SARDINE PUFF PLK YUM..YUMMM....

    BalasPadam
  6. salam SiTedi...puff ni bukan nya bergoreng tapi Kakintan bakar dalam oven...meh le Kakintan tolong masakan he..he...

    BalasPadam
  7. Ain..no problem bolih je ni...

    BalasPadam
  8. Watie..he..he...betul tu...jgn rebut2 ya..ada lagi pastry puff tu kalau nak nanti Kakintan masakkan lagi ya.

    BalasPadam
  9. Salam Amy...tak pernah la pulak goreng...he..he....kalau goring maybe jadi karipap juga lah kan...

    BalasPadam
  10. salam kakak ku

    alahai teringin nya nak makan nie....
    ain tak berapa sihat sejak akhir2 nie...ala biasa2 jer..dah amik makan dan amik ubat lagi....semuga ade kesembuhan..doakan ain juga ye kak..
    tmekasih kak

    BalasPadam
  11. amy ngko dah sampai sini dulu...kak intan celik-celik mata buka blog kak intan ...lepas tu terasa lapar yang amat...he..he... kalau ada sayap saya terbang balik jap.singgah umah akak

    BalasPadam
  12. salam Azlina..kita tukar2 selera pulak ya...tadi manis..lps tu pedas2 pulak

    BalasPadam
  13. salam Ain...ishhh kalau dekat Kakintan dah antor dah..rajin2 makan ubat ya Ain semoga cepat semboh...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...