29 Julai 2010

LAKSA JOHOR...

Salam dan selamat pagi Jumaat... apa khabar pengunjung semua?Terima kasih sebab sudi berkunjung keblog Kakintan ini. Apa pun ini lah entry hari ini
yang Kakintan nak share kan bersama sama disini iaitu Laksa Johor. Laksa ni salah satu peberet Kakintan dan juga keluarga. Kak Intan masak petang semalam, itu pun dah ketandusan idea ... tak tahu apa selera nak makan he...he.. dekat dekat nak Ramadhan ni tekak pun pandai memilih makanan yg suka dan yg tak sukanya. Ok lah nak resepinya ke?...sebenarnya Kakintan dapat resepi ni dari sini...http://azri.free.fr/resepi/laksa_johor.php uishhh.... sedap bolih tahan juga....terima kasih Azri berkongsi resepi ya....ini Kakintan buat copy & paste je dari blog Azri ya....

Bahan-bahan:

1 paket speggetti .. direbus, toskan & gaul ngan margerin skit biar tak lekat..
6 ikan kembung.. rebus, amik isi,blend & jgn buang air rebusannya..
6 bwg merah..kisar
2 bwg putih..kisar
skit lengkuas..kisar
skit halia..kisar
2 serai..kisar
1 paket kari Adabi.. bancuh ngan air
skit asam jawa.. bancuh ngan air
skit udang kering.. tumbuk
12 cili kering.. kisar
1 sudu ketumbar.. kisar
Skit jintan.. kisar
1 biji kelapa..1/4 kerisik, 3/4 santan
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 ikat daun kesom
2 bunga kantan

Bahan sampingan:

Daun kesom
Daun selasih.. rasanya kat KL susah nak cari..
Kacang panjang diracik
Timun dipotong membulat..
Bawang besar dipotong membulat
Taugeh
Tauhu digoreng, dipotong kecil2
Limau kasturi
Sambal belacan.. ummpphhh.

Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar tadi.
Biar sampai naik wangi..
Masukkan udang kering,rempah kari dan rebusan ikan tadi.
Masukkan ikan yg dikisar tadi.
Masukkan gula melaka, air asam jawa,kerisik, garam dan santan.
Last sekali masukkan bunga kantan ngan daun kesom.
Dah siap..

Tapi... sebelum tu nak bagi tahu jua...tak semua bahan bahan yg dalam tu Kakintan ikut ada juga satu dua bahan yang Kakintan tak buboh macam taugeh dan juga daun selasih...ermmmm anak2 tak suka...jadi Kakintan letak yg mana anak2 suka makan sahaja..Ok salammm dan bye...bye...jumpa lagi...

8 ulasan:

  1. wah laksa johor ye..sedap tu laling....dah lama juga x buat nih...nak mintak sikit segan...xper lah lenda jamu mata je ea....

    BalasPadam
  2. oups..sodapnya...dah la tengah mengidam makanan berkuah ni...

    BalasPadam
  3. thanks for the resepi I tingin nak buat laa hehe

    BalasPadam
  4. salam k.intan..nielah resepi yg dah lama sy ngidam..tapi sampai skrg x dapat..opsssssssss bukan mengandung yer..tapi tekak nie mmg sentiase ngidam..hhahahaah..sedap nyer kak...

    BalasPadam
  5. salam Lenda... kakintan pun dah lama tak buat sebenarnya ni...bila nampak dalm Facebook ada kwan buat terlior la pulak..terus cari bahan2 he..he... kebetulan angin rajin bertiup kencang dalam badan...he..he...

    BalasPadam
  6. Salam Anna..ye ke...cuti2 hujung minggu bolih la buat nanti kan...

    BalasPadam
  7. Posh...sama sama....bolih lah cuba nanti...

    BalasPadam
  8. Chempaka...he..he,,resepi dah ada tu bolih la cuba2 buat ..sedap juga guna resepi dia ni...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...