20 Februari 2011

DAGING MASAK KICAP.

Assalamualaikum ,
Menu pada hari Sabtu yang lepas antara lauk yang Kak Intan masak ialah daging masak kicap. Dah lama tak buat daging masak kicap ni. Selalu nya kalau ada stok daging Kak Intan masak kari, atau pun masak lemak cili api dengan kentang atau pun masak dendeng.
Kali ini Kak Intan buat masak kicap lain dari yang selalu Kak Intan buat, sebab selalunya Kak Intan tak camporkan oyster sos, dan juga sos black pepper serta sedikit chili sos.Kali ini ketiga2 soso ini Kak Intan campor kan serba sedikit, selalin dari itu segala rempah untuk menumis nya seperti kulit kaju manis, bunga cengkih, bunga lawang dan juga buah pelaga Kak Intan tumbuk halus, begitu juga bawang putih bawang merah, serta halia juga Kak Intan tumbuk halus, dah tu tumis sehingga betul2 garing dan naik baunya baru Kak Intan masukkan sedikit air dan juga kicap...tutup kuali rapat2 dalam 20 minit sehingga daging betul2 empuk baru masukkan sos2 tu semua tadi. Jangan buboh garam banyak2 sebab kicap kadang2 dah cukup masin. Selain lebih sedap kuah nya juga agak pekat. Ok lah selamat mencuba, terima kasih.

2 ulasan:

  1. kalau ade black pepper 2 confirm sedap akak...hehehe

    BalasPadam
  2. saya minat sanagt daging masak kicap ni...tapi saya suka yg original.. tanpa sos...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...