10 Mac 2011

AYAM MASAK HITAM

Assalamualaikum,
Dah lama tak letak entry menu masak memasak dari rumah Kak Intan. Ok kali ni Kak Intan masak ayam lagi , tapi kali ini ayam masak hitam, sedap dimakan dengan nasi putih atau pun nasi minyak. Kalau nak makan dengan pulut kuning pun bolih juga..
Bahan bahan nya:-
1 ekor ayam, dipotong dan dibersih kan, gaulkan bersama serbuk kunyit dan juga garam, kemudian digoreng separuh masak.

Kulit kayu manis
Bunga Lawang
Bunga Chengkih
Buah pelaga
Daun kari
Rempah kari ayam
Sedikit cili powder atau cili kering siap blender
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang putih
bawang merah
sedikit halia..
Sos Chili
Sos tiram
Sos lada hitam
Sedikit kicap
gula/garam
2 helai daun pandan

Caranya.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan dgn rempah2 penumis tadi, bila naik baunya masukkan bawang putih,bawang merah, dan halia yang telah siap dimayang halus, masukkan juga daun kari. Tumis sehingga garing dan naik baunya. Masukkan rempah kari, dan juga cili tadi buboh sedikit air, biarkan dia nya agak garing dan pecah minyak, masukkan ayam yg telah siap digoreng tadi, sos cili, oyster dan juga sos lada hitam gaulkan sebati, Masukkan juga kicap dan sedikit kerisik kelapa kasi pekat. Akhir sekali masukkan sedikit air dan juga daun pandan ,garam dan juga gula ikut citarasa masing masing. Bila sudah aak sebati dan pekat angkat dan bolih lah dihidangkan. Sekian, selamat mencuba.Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...