30 Oktober 2013

HARI2 FIKIR MENU .....

 Assalamualaikum ,
Dah fikir kan ke apa menu nak masak hari ni? Kadang kadang dah tak tau kan apa menu nak hidangkan untuk keluarga kita, balik balik buat menu yang sama jerrrr... haishhhhh bosan.... kekadang tu bila dah siap masak semua nya selera nak makan pun tak ada. Agak nya dah kenyang ambil bau nya ha...ha...  Ok lah ni menu Kak Intan beberapa minggu yang sudah, fikir punya fikir masak kan la untuk anak anak dan suami tumis kacang bendi ni. Ramai yang tak tahu macam mana nak masak kacang bendi tumis ni supaya lendir nya tak keluar, ni Kak Intan bagi kan satu tips untuk itu. Macam ni bila kita dah tumis bawang merah , bawang putih, cili kering sikit kasi pedas kita masuk kan sekeping asam gelugor, dah naik bahan2 yg ditumis tadi kita masukkan sedikit air dan sedikit kicap ( kalau tak suka kicap pun tak apa, ) dan juga sesudu sos cili bila dah mendidih tu baru masukkan kacang bendi dan gaulkan sebati insyaallah lendir kacang tu tak keluar dek asam keping tadi...itu jer petua nya. 

Sayur dah siap, lepas tu masak pula gulai daging lemak cili padi, uwahhhh lagi pedas gulai ni lagi berselera tau, tambahkan sedikit ubi kentang dan daun kunyit, kusssss semangat baunya... baru naik selera makan hari tu, ada lagi menu tambahan nya kalau nak kasi selera lagi, nak tau apa dia?.... he...he... ikan masin goreng... fuhhhh ok sampai disini dulu yer cerita menu makan Kak Intan pagi ni... Kita stop dulu kat sini, nak cerita yang lain pula, ok wassalam jumpa lagi yer.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...