Salam dan selamat tengahari...dah siap masak ke pada kawan kawan yang surirumah sepenoh masa tu?....he...he.....sambil sambil tu jum kita mengimbau kembali kenangan lama masa kat kampong dulu....seperti kata dalam lagu nyanyian kumpulan KOPRATASA...Masih kah Kau Ingat......dengan benda ni...kukur kelapa...macam mana nak menggunakan nya?....masih pandai kah lagi mengukur kelapa dengan cara ini....
Nak dijadikan cerita kehadiran kukur kelapa dalam rumah Kakintan ni adalah dalam 2 bulan yang lepas, jiran baru Kakintan ini menerima kedatangan kedua ibubapanya dari Alor Star, maklumlah jiran Kakintan ni baru kahwin, parent pun nak juga lah melihat kediaman pasangan pengantin ni....sambil sambil tu diorang duk terjah rumah Kakintan...ternampak lah pulak seterika lama tu...jadi masa dia balik semula keAlor Star dia kirimkan pada anaknya ni kukur kelapa untuk Kakintan. Nak tak nak Kakintan pun terima seikhlas hati...Maka bermula lah episod mengukur kelapa cara tradisional, memang dah lama betul Kakintan tak menggunakannya. Baru baru ni masa balik kampong Kakintan pun kutip la 2/3 biji kelapa yg jatuh kat rumah mak...sebab kat rumah dah ada kukur kelapa..Ewahhhhhh seronok pula rasanya bila dah lama tak buat kerja kerja macam ni...
Kalau nak tau seronok tak seronok tengok la ni .....habis sampai tempurong tempurong nya Kakintan parut....jangan ada yang tanya ya...kenapa kukur kelapa Kakintan tu seakan akan nak bertukar warna....sebenarnya ada ura ura nak dinaik kan taraf kukur ni dengan bunga bunga rose....
He...he...tunggu kan je lah nanti bila Kakintan make-up kan dia Kakintan akan tayang semula disini...ok sekian dulu buat kali ini....salammmmm...
*Nak tahu Kakintan mengukur sebelah kelapa tu hampir hampir 10 minit juga lah*....
Salam Kak Intan, wah senanglah nak buat kuih koci inti kelapa muda...sedap gilosss...Saya pun tgh mencari version lipat jam gini....
BalasPadamSalam kak intan
BalasPadamaduhai..terkenang semasa dulu hatiku merasa rinduuu....N mmg guna kukuq nyok ni la zaman kecik2 dulu duk kg kat kedah masa umuq 10 taun..kenangan mengusik jiwa ni kak..
tapi kukuq ni nyok muda mmg ok..amik yg putih je kan..kalau kedai mau diparut sampai coklat kaler kelapa tu..
salam kak intan...
BalasPadamKak, kalau saya kena kukur stainless steel atau besi padu, baru boleh..hahahahaha.....
salam kak intan..saya biasa sangat mengukor kelapa ni..tapi saya punya yang macam kotak tu..yang kak intan ni..nampak besar sikit..nanti kalau pi kursus ke A.star nak cari jugaklah..
BalasPadamdulu saya pernah jugak cuba. Tapikan, adoiii, lenguh pinggang ni haaaaa....hehehe
BalasPadamsalam...
BalasPadamdulu kat umah ade kukur kelapa ni.. masa kecik2 selalu tgk kakak kukur kelapa..pastu guna yg pegang yg ade tajam2 tu.. itu pon dah tak guna lg dah.. beli je kelapa parut kat kedai..ehehe...
salam Azian...ye ke....he..he...ni semua kes mengenang zaman2 silam
BalasPadamN...seronok juga sbb dah lama tak guna kukoq ni...sesekali nak bagi senaman kat tangan ni.
BalasPadamSalam Mat Gebu..mat ni memang tau ada ada je la dia ni he..he...
BalasPadamsalam Erna..ok...pi la beli kat alor Star maybe kat Pekan Rabu kut makcik ni beli untuk Kakintan
BalasPadamsalam ainsuperwoman...ooo ain tak biasa la kut kan...nampak gayanya kena beli yang dah siap parut je la kan..he...he...
BalasPadamsalam are-u...ooo yang tu parut kelapa...sesekali kakintan guna juga kalau nak parut ubi ke
BalasPadam