17 April 2010

PUDING CENDOL...

Salam , selamat pagi dan selamat berhujung minggu... dah bersarapan ke belum, hari2 minggu macam ni biasanya Kakintan bersama sama keluarga keluar bersarapan dimana mana gerai yang biasa dikunjungi dan menepati cita rasa Kakintan dan keluarga. Pagi ni mulanya merancang untuk makan nasi kerabu, tapi tukar rancangan...kami keRestoren Subari diTaman Setiawangsa yang menyediakan roti arab dan juga nasi lemak nya yang sedap sedap. Kali ini Kakintan tak makan roti arab sebaliknya order roti telor dan Hubby pula makan chapati dan kuah kari kambing..memang itu lah makanan kegemaran nya sewaktu breakfast.
Berbalik kepada menu yang Kakintan paparkan ini ialah puding cendol... tapi yang Kakintan buat kali ini tak menggunakan gula merah dan tak berlapis pula. hahhh...ini pun resepi tangkap muat je nama nya...tapi alhamdulillah rasanya lebih kurang saja dengan yang dilapis dengan campuran gula merah tu... Nak kan resepi nya? Nanti Kakintan letak ya...
Bahan bahan yang Kakintan gunakan:-

15 gram serbok agar agar
250 gram pati santan
1 tin susu cair (Kakintan guna jenama F&N)
1 liter air
2 helai daun pandan
Gula pasir - ikut pada manis yang disukai...
2 cawan cendol
sedikit garam

Cara2nya:
Camporkan kesemua bahan bahan tadi . masakkan sehingga mendidih dalam api yang sederhana, bila sudah betul betul mendidih angkat . Masukkan dalam acuan dan sejokkan dalam peti ais. Ok...selamat mencuba...salammmm & bye bye...

3 ulasan:

  1. cendolpun suka, pudingpun suka.. sedapla, tgok yg dah dipotongtu..rasa nk ngap je..hehe

    BalasPadam
  2. salam Zaiy...resepi dah letak...nanti bolih la cuba buat...senang je nya...cuma tambah agar2 je kan..

    BalasPadam
  3. salam,,kakintan mana resepi agar2 yg kt KR tu,sya tgin nk bt,huhuh

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...