20 Januari 2011

KUEW TEOW SUP THAILAND...

Salam,
Ini menu yang entah bila Kak Intan masak , dah lupa dah, rasanya dalam seminggu yang lepas. Menu yang sesuai kalau dimakan untuk orang orang yang kurang berselera nak makan nasi atau pun baru baik dari demam juga sesuai. Rsepi nya Kak Intan dapat dari jiran belakang rumah.Kak Intan memang suka sangat dengan menu ni. Nak cuba buat tak? Kejap ya Kak Intan letak resepinya...mana tahu bolih juga cuba masak hujung minggu nanti kan...
Bahan bahan nya:-

Untuk sup nya-
Udang basah
Ayam yang dipotong kecil atau pun tulang rangka ayam pun sedap
Serai dimayang-diblender
bawang besar-diblender
Bawang putih diblender
Cili api- jangan banyak sangat ya..-diblender
Halia- dititik
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Bunga Cengkih
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit susu cair
Sedikit fish ball dibelah 2
Sedikit fish cake dipotong potong
Sayur bunga kobis, baby corn, carrot yg dipotong nipis
daun sup dimayang halus
Garam
Sedikit gula
Caranya :-
Tumis rempah2 kulit kayu manis,cengkih, bunga lawang dan juga buat pelaga. Bila naik baunya masukkan pula bahan bahan yang diblender tadi kedalam periuk tadi tumiskan sehingga betul2 garing dan masak masukkan ayam atau tulang2 ayam, masukkan juga air sebanyak mana ianya diperlukan . Bila mendidih masuk kan fish ball dan juga fish cake , susu cair , garam dan juga sedikit gula kedalam nya letakkan juga halia yang telah dititik bersama sama dengan serai masakkan sehingga mendidih lagi ..akhir sekali masukkan udang basah tadi.Akhir sekali masukkan sayur sayuran tadi. Rasa masam masin manis nya sebelum diangkat. Bolih juga dihidangkan bersama dengan meehoon atau juga mee kuning ..taburkan diatasnya dengan bawang goreng cili potong dan juga daun sup yang telah dimayang...salam dan selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...