20 Januari 2011

MASALODEH @ VADEI..

Salam,
Semalam dalam hujan lebat petang, perut terasa lapar sangat tak tahu nak makan apa, tiba tiba teringat bancuhan kacang dhal yang masih banyak lagi tersimpan dalam peti ais.
Bancuhan ni masik elok lagi , Kak Intan buat beberapa hari yang lepas. Resepinya Kak Intan dapat dari kawan kawan diFacebook. Terima kasih kepada kawan kawan semua yang memberikan tunjuk ajar. He.he..ada yang kata senang je...memang pun senang tapi nak bagi tambah sedap tu yang Kak Intan nak tau sebenarnya.
Kalau nak cuba resepi yang Kak Intan gunakan bolih juga, jum tengok apa yang Kak Intan letak:-

Bahan bahan nya:-
Kacang dhal direndam, kemudian Kak Intan blender, dan tapis toskan airnya
Bawang besar dipotong dadu
Cili hijau/cili merah dipotong nipis
Cili padi- sebab Kak Intan nak tambah pedas
Daun kari dipotong halus
cili powder
sedikit garam
sedikit tepong beras
sedikit rempah jintan manis, jintan kasar,ketumbar (mmg sentiasa ada dalam simpanan Kak Intan siap goreng dan diblender halus.

Caranya :-
Gaul semua bahan bahan tadi masukkan semuanya kedalam kacang Dhal yg dah diblender tadi, bila semuanya sudah sebati, bentukkan bulat2 dan leperkan sedikit. Goreng dalam minyak panas sehingga warnanya keemasan.Angkat dan bolih lah dibuat minum petang ....selamat mencuba. Salam

4 ulasan:

  1. Salam Kak Intan :)
    Ni febret hubby hawa... sedap mkn bersama cili hijau :P

    BalasPadam
  2. Kak Intan, kuih ni kena goreng terendam atau minyak sedikit? Sbb saya pernah goreng terendam (kuih tu terus hilang - lebur dalam minyak tu). Sampai skrg tak brani nak buat lagi. Takut membazir.

    BalasPadam
  3. w/salam Mama nani/hawa...ooo ye ke samala..Kak Intan pun minat juga.

    BalasPadam
  4. csuraya...ehhh cam mana bolih jadi gitu ..Kak Intan buat goreng terndam macam goreng chekodok tu juga

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...