22 Mei 2011

IKAN BILIS MASAK TEMPOYAK + DAUN KUNYIT

Assalamualaikum,
Selamat petang semua.... tak kemana mana ke hujung hujung minggu ni? Kak Intan sehari dua ni rasa nya tak lah kemana mana tujuan sebab ada yang tak sihat. Walau pun begitu ada juga menghadiri majlis majlis jemputan kahwin anak anak jiran setempat. Terima kasih pada jiran jiran yang menjemput kami sekeluarga untuk majlis tersebut. Kak Intan tak dapat nak hadir sekeluarga kerana suami dan anak2 tak berapa sihat. Sebelum meninggalkan rumah semalam sempat juga masakkan sedikit lauk untuk yg tinggal dirumah, antara nya ikan bilis yang dimasak dengan tempoyak ni yang dicampurkan pula dengan daun kunyit. Mungkin ramai yang tak pandai makan tapi kalau dirumah Kak Intan ini lah menu yang En Hubby sukai. Kak Intan pun belajar dari arwah bonda mertua memasak nya....semasa hayat nya menu ni mesti ada kalau musim durian datang.
Kalau ada yang nak mencuba disini Kak Intan letak resepi nya, tapi kena main agak agak lah banyak mana nak letak masa memasaknya:-

Bahan bahan nya:

Cili api
Cili merah
Kunyit hidup
Bawang merah
Ikan bilis yang dikopek dan dibersihkan
Santan
Sedikit garam
Tempoyak

Caranya:
Blenderkan cili api, cili merah dan bawang merah mengikut keperluan. Masukkan kedalam periuk, tempoyak, santan , bahan bahan yg telah diblender, ikan bilis yang telah dibersihkan dan juga daun kunyit serta garam sesedap rasa. Masak sehingga mendidih dan angkat...fuhhhh sedap kalau pekena dengan nasi putih panas dan juga sedikit ikan masin serta ulam ulaman sebagai penambah selera... selamat mencuba...Wassalam


1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...