12 Julai 2012

HASIL RUJUKKAN DARI BLOG2 MINAH SALLEH... MERIALISASIKAN SEKADAR YANG MAMPU DIRUMAH SENDIRI.

 Assalamualaikum,
Hari ini saja nak berkongsi minat, dengan kawan kawan yang lain yang sama sama meminati hiasan ala Inggeris. Rasa rasanya hampir 4 tahun kebelakangan ini hampir setiap hari Kak Intan akan keluar masuk keblog blog MEM (Minah Salleh) untuk melihat cara mereka menghias rumah. Paling kak Intan minat apabila rumah mereka dihias dengan warna warna yang serba serbi nya putih atau pun cream . Selalu nya hiasan berwarna putih ni tertumpu kepada bilik tidur macam gambar diatas ini. Kak Intan pun dah lupa dari blog mana Kak Intan ambil gambar ini tapi kesemuanya yg berwarna macam ni memang Minah Salleh gemarkan nya.

Teruja betul Kak Intan tengok bantal bantal berwarna putih ni kalau dihiaskan diatas kati yang putih bersih... ini juga dari blog Minah Salleh (MEM)..
 Dibahagian ruang tamunya juga kesemuanya putih, bolih mendatangkan raa damai dan tenteram kalau berada didalam rumah yang sebegini bersih kan... apa pun kak Intan pun cuba cuba juga merialisasikan impian Kak Intan tu...bermula dengan kusyen kusyen dan sedikit barang barang hiaan rumah...

Kemudian Kak Intan buat curtain2 curtain pula berwarna putih/creamy white..

Selepas itu Kak Intan beralih pula kebilik tidur, dah banyak yang Kak Intan putihkan...

Curtain didapor juga Kak Intan guna warna putih...ada yang kata kenapa pakai curtain dapor warna putih ?...nanti cepat kotor, pada Kak Intan tak ada masaalah, kalau kotor kita bolih basuk, lagi pun kain nya nipis aje...basuh sekejap aje, jemor pun cepat kering lepas tu sangkut balik...

Kak Intan juga kumpul serba sedikit pinggan mangkok yang berwarna putih juga...bukan lah yang branded, yg biasa2 sahaja... dah tu hias kan dengan lace2 yg murah2 juga tak mahal pun lace2 ni beli dari KAMDAR baru 50 sen sehelai...

Curtain putih dibahagian pintu ni memang banyak Kak Intan gunakan kain, sbb kain nya nipis jadi kedut kenalah banyak baru nampak cantek, pun belikain2 yang mampu milek, tak payah guna kain mahal2 pun...

Sarong kerusi ni juga Kak Intan guna kain lace curtain tu...he...he....kita pelbagai kan...hasil dari selalu keluar masuk blog Minah Salleh juga ni...

Paling Kak Intan suka bila bilik tidur Kak Intan pasang lace dan juga romand blind warna creamy white ni...
 Bahagian dapor juga dah tambah sikit2 dengan warna putih...nanti kena tukar lagi ni he..he... kalau ada kemampuan semuanya nak tukar warna putih2 juga.



Dibilek bujang kekadang kak Intan tukar dengan curtain creamy white ni juga

Suka sangan kalau tengok Minah Salleh hias meja makan macam macam yang dia hias , jadi Kak Intan cuba buat dirumah sendiri pula, tapi ak semuanya putih...tunggu sikit masa lagi...

Manequin juga Kak Intan sarung kan dengan blous yang berwarna putih...

Manequin yang mula2 kak Intan beli dan hias dengan warna kain nya creamywhite...

Apa pun terima kasih banyak banyak pada Minah2 Salleh ni sebab sudi berkongsi idea diblog2 mereka dan Kak Intan pula dapat mencedok idea sedikit sebanyak dari rumah2 mereka untuk menghias rumah Kak Intan sendiri... wassalam... jumpa lagi nanti dientry yang setrusnya..





18 ulasan:

  1. sukalah tak serabut dgn bunga

    BalasPadam
  2. Salam kak intan..salam perkenalan..hehe..saya ni baru nak mencuba jahit langsir sdiri..biasa beli je :D..mcmana ye nak kira ukuran nak bg kain byk cam langsir pintu k.intan tu..harap leh kasi tip..terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikum salam June... June kena sukat berapa panjang railing yg digunakan tu...contoh nya kalau railing tu panjang nya 84" June ambil kain nya 2x ganda = maksud akak 84 x2 =164 + 4 inci untuk basi lipatan nya, labuh nya nya pula, biasanya standard 7' = 84 tinggi pintu ni June lebih kan dalam 10 -12" untuk basi lipatan belah bawah nya... begini lah biasa nya kakintan buat... satu lagi untuk pintu berkembar 2 ni akak guna 3 keping kain ..makna nya 1.5 keping kiri 1.5 keping sebelah kanan...untuk kepala langsir pula 2x ganda ukuran railing + 4 inci mcm yg akak cakap tadi...sekian terima kasih

      Padam
  3. Salam kak intan..
    saya memang suka sangat dengan hiasan rumah akak..pandai betul akak menghias...sejuk mata memandang...akak dah berjaya buktikan yang jika pandai menghias, rumah sempit bukanlah suatu halangan...syabas akak...kalau dekat, saya dah lama dah 'culik' akak datang hias rumah saya...he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih Azi...hiasan akak seadanya...setakat yg mampu...tiada yg berjenama ikut kemampuan akak sahaja.

      Padam
  4. salam rindu kak intan cayang..amboi cantik sehh umah kakintan..serba putih ek..i loiike!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikum salam Ina...he...he...tukar sikit2 ikut mana yg mampu...dah terikut2 cara minah sallih menghias rumah diorang la Ina.

      Padam
  5. assalamualaikum kak intan.. mcmana nak buat sarung kerusi yg dari lace langsir tu kak? cantik ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikum salam adriea...sarung kerusi tu?..pada akak ianya paling senang...akak beli lace yang lebar nya dalam 2 kaki tu...setiap satu kerusi guna dalam 1 meter lace sahaja...potong mengikut bentuk kerusi aje...satu lagi kerusi akak ni senang nak buat sarung nya sebab bentuk penyandar nya bukan nya jenis yg ada pinggang..kerusi akak ni penyandar nya kecik diatas dan makin besar kebawah jadi paling senang nak buat sarung nya berbanding kerusi yg berpinggang ramping agak susah sikit sebab kena guna zip bagai

      Padam
  6. SALAM KAK INTAN,

    NAK TANYA LAGI LA..KAK KAT MANA YA AKAK BELI MANNEQUIN WIRE MCM TU...BOLEH X AKAK EMAIL SAYA nok56@yahoo.com NAMA KEDAI TU & HARGA NYA JUGA BERAPA YA...SAYA NAK URGENT TUK DISPLAY DRESS KAT BUTIK..TERIMA KASIH AKAK.

    BalasPadam
  7. Assalammualaikum ....memang cantik sangat2...kat meja makan 2dah cantik dah xyah lah tukar warna putih semua .....warnanya dah sepadan pun....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Salina Abu Bakar, insyaallah

      Padam
  8. salam..jika berminat utk hiasa kamar dan mempunyai cadar yg selesa dan kualiti yg bagus dan paling penting berpatutan..boleh kunjungi https://www.facebook.com/aishah.stuffcentre/media_set?set=a.636133699776439.1073741825.100001394433275&type=1 .... ;)

    BalasPadam
  9. Assalam kak intan...
    Cantik rmh kak intan..saya suka curtain warna putih ..x npk serabut sgt..sejuk mata mmdang
    Boleh kak intan bagitahu di mana saya boleh dpt curtain kain lace

    BalasPadam
  10. Assalam kak intan...
    Cantik rmh kak intan..saya suka curtain warna putih ..x npk serabut sgt..sejuk mata mmdang
    Boleh kak intan bagitahu di mana saya boleh dpt curtain kain lace

    BalasPadam
  11. salam. pandai akak hias rumah. nampak cantik. kalau sembur pewangi bau bunga ros lg la rase nak feeling2 kat luar negara. hehe. langsir pintu tu plg lawa skali. mencurik perhatian saya. boleh share kat mana akak beli kain lace dgn harganya?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...