Selamat bertemu lagi, kita berkongsi resepi lagi kali ini, resepi ni memang selalu Kak Intan makan sejak kecil lagi, maklumlah duduk dikampong masa tu semua bahan bahan senang nak dapat tak payah nak kepasar pun, kalau nak beli pun bahan bahan tambahan seperti taugeh dan juga kerang . Itu pun kalau nak tambah tak pun arwah mak dulu selalu nya tak guna kerang, cuma ikan bilis atau pun udang kering sahaja dah cukup dah kan.
Tapi kali ini Kak Intan gunakan kerang, sebab memang favourite Kak Intan kerang ni, walaupun bila lepas makan nanti tergaru garu sana sini, buat tak tahu ajer, kalau teruk sangat alergic nya makan je obat dari klinik habis cerita. Nak share tak resepi nya, kalau nak ni cara yang Kak Intan buat, kalau tak nak pun tak kisah...
Bahan bahan :-
Pucuk paku yg dibersihkan dan dicelor bersama dengan sedikit garam.
Sedikit taugeh juga dicelor.
Kerang yg direbus tanpa air (masuk kan dalam periuk tutup rapat2 kemudian besarkan api gas, fuhhhh, tak payah nak susah2 kopek (dah siap menyeringai bila dibuka tutup periuk tu nanti) kekekekk...
5 ulas bawang merah, sedikit kunyit hidup, cili api , kelapa parut , serai, dan juga sedikit belacan, tumbuk bahan2 ni kecuali kelapa parut kemudian goreng (sangai dalam kuali masukkan garam ikut rasa. dah naik baunya angkat dan gaulkan dengan sayur2 tadi serta kerang yg dah siap direbus gaulkan sebati dan bolih la dimakan dgn nasi putih panas2, ada pula ikan masin gelama..fuhhhhh... sabar je la...ada juga yg letak santan dan juga kerisik yang buat macam tu sedap juga, ikut selera masing2 dan yg mana anda semua suka. ok wassalam, jumpa lagiiii..
Uihhhh...sedappp ni kak..x makan nasi pun xpe..
BalasPadamTerima kasih Sury Abil
Padam