Salam dan selamat berhujung minggu kepada semua kawan kawan blogger yang datang kesini....tak kemana mana ke hujung hujung minggu ni?Masak apa untuk hari ini?...Bagi Kakintan hari ni memang hari bercuti...dapor Kakintan tutup sehari...besok pagi baru buka balik he....he...apa yang Kakintan tayang ni adalah menu dua tiga hari yang lepas.....
Ingat lagi tak hari tu Kakintan tunjukkan kukur kelapa ni....bukan masak apa sangat pun Kakintan buat masak lemak cili api telor itek aje....dah lama sebenar nya tak makan masakkan ni.....
Antara bahan bahan yang Kakintan gunakan ialah cili api, kunyit hidup, dan semestinya cili api la kan.......kalau tak...masakan namanya masak lemak cili api....lagi pun kelapa masih banyak lagi angkut dari kampong....
Selain dari tu Kakintan letak juga belimbing dan juga daun kunyit bagi menghilang bau hanyir yang ada pada telor itek tersebut....tapi belimbing tu Kakintan tak suka makan...yang suka makan En.Hubby je....
Lagi satu kan...nak tau takkkk......telor itek Kakintan makan ...tapi itek Kakintan tak sanggup nak makan.....entah lah tak tahu kenapa....belum pernah lagi berangan rangan nak makan daging itek....
Hasil masakkan masak lemak cili api telor itek dengan belimbing dan juga daun kunyit...kalau tak ada buah belimbing Kakintan gantikan dengan asam keping atau pun asam gelugor...buboh la juga garam secukup rasa....ok layan la dulu gambar masakkan ni ya...salammmm
Something different! ;)
BalasPadamsedap la pulak..nampaknya nak kena buat ni..anak2 suka..cuma kami masak cili api..tak buboh bawang..
BalasPadamsantan kak intan perah ke blend? Amy selalunya blend (pemalas kan?) tapi tu la kalau masak guna santan ni Amy tension sket sbb kadang jadi pekat elok, kadang2 cair arghhh. Ada tips tak kak?
BalasPadamHi LOVE...terima kasih..
BalasPadam