

1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah 4, kemudian digaulkan dengan garam dan kunyit, balut dalam aluminium foil, kemudian dipanggang sampai masak.
segenggam cili api- ikut tahap kepedasan masing masing.*
2 sudu cili keriing yg siap diblender*
2" kunyit hidup*
1" halia*
3 biji bawang putih*
8 biji bawang merah*
2 biji buah keras*
3 batang serai dimayang*
2" lengkuas dipotong nipis nipis*
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
santan pekat
asam keping
garam/gula.
sedikit minyak untuk menumis.

O.k lepas ni bolih la dimakan bersama sama dengan nasi putih atau pun nasi minyak ya...sekian dulu catatan Kakintan buat kali ini....salam dan bye bye....

sedapnya ayam percik!!! kalau gi psr mlm, mesti beli satu!!
BalasPadamIsh...meleleh dh dah air liur ni kak intan oii...sdpnya nmpk...
BalasPadamsama laa dgn saya..masak main campak ikut suka aje :P
BalasPadamKak Intan, kalau Amy goreng ayam tu pastu tuang je kuah tu rasa dia sama ke dak?
BalasPadamsalam Ain...terima kasih ...ya lakan anak2 Kakintan pun macam tu la kalau pergi pasar malam mesti nak beli juga...he..he...
BalasPadamsalam Kakyong...iye ke...tapi kak yong belum rasa lagi he..he.. terima kasih banyak2.
BalasPadamsalam CT Naemah...terima kasih banyak2 sudi bagi komen...
BalasPadamsalam Amy...sedap juga tu kalau buat gtu lebi kurang je kan
BalasPadam